live

Teruglezen: 30 april van minuut tot minuut

Beatrix deed afstand van de troon, Willem-Alexander werd ingehuldigd: Amsterdam stond dinsdag in het teken van de troonswisseling. Honderdduizenden toeschouwers waren getuige van de Koningsvaart op het IJ, het Koningsbal op het Oranjeplein (Museumplein) en tal van evenementen door de hele stad. De NS vervoerde 239.000 mensen naar Amsterdam. Wanklanken waren er bijna niet: van de zes legale demonstratieplekken werd er maar één gebruikt, en buiten twee steekpartijen bij het Centraal Station en de Lijnbaansgracht waren er nauwelijks geweldsincidenten. Lees hier het liveblog terug dat Parool.nl van minuut tot minuut heeft bijgehouden.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. De ponten tussen het IJ en het Centraal Station varen weer.

 2. Marc: 'CS stroomt voller en voller. ME-busjes posteren zich op Stationsplein. Ze kijken strenger dan vanmiddag. De meute is lam, lammer, lamst.'

 3. Het Rode Kruis heeft dinsdag tot dusver 240 mensen geholpen bij in totaal 16 hulpposten in Amsterdam. Dat is relatief weinig, zegt een woordvoerder. Op een normale Koninginnedag worden 500 mensen behandeld, aldus de zegsman. Mensen meldden zich met schrammen, builen of problemen door alcohol.

 4. Tien F-16's van de Koninklijke Luchtmacht hebben na de koningsvaart een bijzondere groet gebracht aan koning Willem-Alexander en zijn gezin. De straaljagers vlogen met gekleurde rook boven de stad als eerbetoon aan het nieuwe koningspaar. Een van de F-16's was helemaal oranje gekleurd.

 5. Twee AWACS-radarvliegtuigen hebben dinsdag het luchtruim boven Amsterdam bewaakt. De vliegtuigen dinsdagochtend op van de Duitse NAVO-basis Geilenkirchen vlak over de grens bij Schinkel (Limburg). De bewaking duurt nog tot vanavond laat.

 6. Tijdens de Koningsvaart is de boot waarop koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsesjes verrassend aangemeerd op het Java-eiland. Het koninklijk gezelschap kwam onder begeleiding van beveiligers van boord.

  Bij de onaangekondigde actie gingen de prinsesjes voorop richting het podium waarop dj Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouworkest optraden. Vanaf de bühne zwaaiden het koninklijk paar en hun dochters enthousiast naar de dansende menigte.

 7. Roelke: 'Taart, champagne, bier: bij Steve Aioki gaat alles het publiek in. De bezoekers van Kingsday vinden het allemaal mooi.'

 8. Station Amsterdam Centraal stroomt om 20.30 uur dinsdagavond vol met feestvierders die huiswaarts keren. Voor de kaartautomaten staan lange rijen en passagiers worden verzocht zich zo veel mogelijk te verspreiden over de perrons.

  De NS laat weten blij te zijn met het massale vertrek. 'Het is eigenlijk wel goed dat de drukte nu al op gang komt, dan maken mensen al plaats voor andere passagiers die straks na de koningsvaart of vanaf het Museumplein naar huis willen', aldus een woordvoerder.

 9. Verslaggever Christjan Knijff is nog altijd op het Museumplein. 'Daar wordt de Koningsvaart ook bekeken door de bezoekers van het Koningsbal. Velen hebben zich warm aangekleed, want de temperatuur daalt behoorlijk nu de zon onder gaat.'