live

Terugblik: Bevrijdingsdag 2015 in Amsterdam

Met het traditionele 5 meiconcert op de Amstel is vanavond een einde gekomen aan Bevrijdingsdag. Onstuimig weer zorgde ervoor dat de dag niet overal volgens plan verliep. 

Zie je op je mobiel geen afbeeldingen? Klik dan hier.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Het publiek dat naar het Concert op de Amstel kijkt klapt en zingt uitbundig mee met 'Ik ben vandaag zo vrolijk' van Herman van Veen. Bekijk de video:

 2. Op de Nieuwmarkt wordt toch een film afgespeeld in de openlucht, nadat eerder onzeker was of het evenement door kon gaan. Het programma begon om 21:00 uur vanavond.

 3. Jos, Cora en Mieke ('schrijf maar op dat we rond de 50 zijn') balanceren samen met oma Leonie (72), moeder Gerlie (47) en dochter Manouk van Kerkhof (19) op een bankje aan de Amstel. Ze kunnen nog net het scherm zien waarop Claudia de Breij met Herman van Veen 'Niet Bang' zingen. 'We hadden prachtige plekken, vooraan de brug, maar zij moest zo nodig nog even naar Magna Plaza', zegt Jos terwijl hij naar Cora wijst. Toch genieten ze ook hier van het concert. 'Prachtig. Het wordt wel elk jaar drukker', aldus Cora.

 4. Het Concert aan de Amstel is begonnen, het is ook online live te volgen via NPO 1. Onder andere het Nationaal Jeugd Orkest, Herman van Veen en Claudia de Breij staan op het podium.

 5. Ook Sybrand Buma (CDA) heeft een plekje op de Amstel gevonden om van het concert te genieten.

 6. Eerder vanavond kwamen Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aan bij Carré.

 7. Om negen uur begint het Concert aan de Amstel, waar Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig zullen zijn. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

 8. Het concert op de Amstel bij Carré werd vanaf 21:00 uur bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook prinses Beatrix was van de partij. Op het podium waren optredens van Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca, die speciaal voor het concert nieuwe nummers schreven. Zij werden begeleid door het Nationaal Jeugd Orkest.

  Al eerder op de dag werd in de hele stad zeventig jaar bevrijding gevierd, al duurde het even voor de festiviteiten echt op gang kwamen. Door het slechte weer aan het begin van de middag kon de pontenbrug over het IJ bijvoorbeeld niet worden gebouwd, terwijl festival Vrijland een van de tenten moest afbreken door de heftige wind. 

  Na een uur of drie klaarde het op en brak zelfs de zon door, waardoor de Vrijheidsmaaltijden, onder andere aan het IJ buiten het filmmuseum, niet in het water vielen.

  Lees onder de video alle updates van 5 mei 2015 terug:

Voorbeschouwing

Bevrijdingsdag wordt warm, maar er dreigt ook gevaarlijk weer met overtrekkende onweersbuien, waarbij ook hagel kan vallen en (lokaal zware) windstoten voorkomen. KNMI heeft hiervoor code geel afgegeven. 

Gelukkig biedt het programma van 5 mei veel verschillende activiteiten, waarvan ook een aantal evementen binnen worden gehouden. Een selectie daarvan hebben we alvast voor je op een rij gezet. Ook blikten we met vier artiesten die op een van de bevrijdingsfestivals staan vooruit op hun dag. Bovendien vroegen we hen om hun ultiem vrijheidsgevoel en beste bevrijdingsfestivalherinnering. 

Eén van de mooiste activiteiten op deze Bevrijdingsdag is misschien wel de tocht die bijna zevenduizend mensen zullen maken over een pontonbrug over het IJ. 70 jaar geleden werd in de Tweede Wereldoorlog eveneens een brug van ponten over het water gemaakt. Door de slechte weersverwachting is het wel nog onzeker of dit evenement doorgaat. Om 10.00 uur 's ochtends wordt hier via sociale media uitsluitel over gegeven door de organisatie.

's Avonds vindt ter afsluiting het traditionele concert op de Amstel plaats, waarbij de koning, koningin en prinses Beatrix aanwezig zullen zijn. Onder anderen Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca zullen optreden.

Onze verslaggevers zijn ook de hele dag in de stad aanwezig bij verschillende activiteiten, waar zij over zullen berichten in dit liveblog.