Amsterdam Bewaar

Terrein Bijlmerbajes moet 60 miljoen opbrengen

Op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes kunnen ongeveer duizend woningen worden gerealiseerd
Op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes kunnen ongeveer duizend woningen worden gerealiseerd © anp

Het terrein van de voormalige Bijlmerbajes is dinsdag in de verkoop gegaan. Het 7,5 hectare grote terrein moet zeker 60 miljoen euro opbrengen. 

Het 7,5 hectare grote terrein is dinsdag in de verkoop gegaan. Er kunnen zo'n duizend woningen worden gebouwd. Geïnteresseerde partijen kunnen tot december plannen voor het terrein indienen. Volgend jaar september wordt bekend wie het gebied mag kopen.

De Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heette, is sinds 1 juli dicht. Afgelopen september opende in Zaandam een grote nieuwe inrichting. Sindsdien worden de voormalige gevangenistorens bewoond door zo'n duizend asielzoekers. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) mag het pand tot eind volgend jaar gebruiken.

De dienstwoningen op het terrein worden bewoond door krakers. De woningen maken ook onderdeel uit van de verkoop, maar de gemeenteraad heeft bedongen dat de nieuwe eigenaar een creatieve broedplaats moet realiseren. 

De gemeente Amsterdam heeft ook de mogelijkheid gehad het terrein te kopen, maar heeft hier voor bedankt. Er wordt wel een perceel van 4600 vierkante meter aangekocht voor de bouw van een middelbare school.