Terras Conservatorium Hotel toch geen reden voor schadevergoedingen voor omwonenden

Twee omwonenden van het Conservatorium Hotel hebben toch geen recht op schadevergoedingen van duizenden euro's na de aanleg van een terras op het binnenplein van het Conservatorium Hotel.

Olaf Heyblom
Het Conservatorium Hotel Beeld Het Parool
Het Conservatorium HotelBeeld Het Parool

De bestuursrechter van de Raad van State (RvS) veegt een eerdere uitspraak van de Amsterdamse rechtbank van tafel.

Daarmee komt er een einde aan juridisch getouwtrek van zo'n zes jaar. De bewoners, van wie de huizen grenzen aan het binnenterrein van het Conservatorium Hotel, gelegen op de hoek van de Van Baerlestraat en de Paulus Potterstraat, hadden stadsdeel Zuid in 2015 om een schadevergoeding gevraagd. Ze betoogden dat de waarde van de huizen zou dalen door de aanleg van het terras. Dat was zonder succes. Ze maakten daartegen bezwaar bij het stadsbestuur, maar ook dat werd ongegrond verklaard.

Schadevergoeding

Daarop stapten ze naar de rechtbank Amsterdam. Die bepaalde in 2019 dat de omwonenden recht hebben op een schadevergoedingen van 7500 en 20.000 euro. Het college van b. en w. was het daar niet mee eens en beriep zich op een deskundigenadvies waarin stond dat de waardedaling binnen het ‘normaal maatschappelijk risico’ viel. Het college ging in hoger beroep bij de Raad van State.

De RvS bepaalde dinsdag dat de rechtbank Amsterdam een verkeerde toets heeft gebruikt om te bepalen of de omwonenden recht hadden op een vergoeding. De rechtbank had niet alleen het terras op het binnenplein, maar het hotel en terras als geheel moeten toetsen. Als dat in ogenschouw wordt genomen is de schade niet groter dan het ‘normaal maatschappelijk risico’, aldus de RvS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden