Tegenvaller voor Waternet: thuisblijvers zijn net zo vies als toeristen

Een tegenvaller voor Waternet, dat door het wegblijven van toeristen had gehoopt op minder rommel in het riool: helaas, het aantal verstoppingen blijft sinds de coronacrisis onverminderd hoog.

Bart van Zoelen
Kirsten Vendrig van Waternet meet met met een speciaal instrument de helderheid van het Amsterdamse grachtenwater. Beeld Nosh Neneh
Kirsten Vendrig van Waternet meet met met een speciaal instrument de helderheid van het Amsterdamse grachtenwater.Beeld Nosh Neneh

Met beelden uit het rioolgemaal bij Diemen demonstreert het waterbedrijf de schade van vet dat door de gootsteen gaat en schoonmaakdoekjes die door het toilet worden gespoeld. Een zuigwagen is bij de meeste gemalen genoeg om alles te verwijderen, bij Diemen moest er een grijper aan te pas komen om de opeengehoopte vervuiling weg te scheppen.

Vooral het aankoekende vet is al jaren een groot probleem in het riool. Twee jaar terug moest ­Waternet om deze reden nog vier pompen vervangen. En dat terwijl bemalingstechnicus Barry Soonius hier toch een handig ezelsbruggetje voor heeft. “We moeten het riool alleen gebruiken voor de drie p’s: plas, poep en papier.”

Het moesten wel de vele toeristen zijn die niet weten hoe het hoort, zo werd gedacht. Nu blijkt dat de winst van afwezigheid van toeristen voor het riool wordt gecompenseerd door Amsterdammers die meer thuisblijven vanwege het coronavirus. Het aantal verstoppingen is er niet minder op geworden.

Uit andere delen van het land kwamen berichten dat mondkapjes en schoonmaakhandschoenen voor verstoppingen zorgen, maar die worden dan weer niet teruggevonden in het Amsterdamse buizenstelsel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden