Amsterdam Bewaar

Teeven moet getuigen in proces-Holleeder

Voormalig officier van justitie Teeven, enkele jaren geleden nog actief betrokken in het grootscheepse onderzoek naar Holleeder, moet opheldering verschaffen over contacten die hij en andere opsporingsambtenaren hebben gehad met enkele getuigen. Foto ANP/Koen Suyk
Voormalig officier van justitie Teeven, enkele jaren geleden nog actief betrokken in het grootscheepse onderzoek naar Holleeder, moet opheldering verschaffen over contacten die hij en andere opsporingsambtenaren hebben gehad met enkele getuigen. Foto ANP/Koen Suyk © UNKNOWN

AMSTERDAM - VVD-Kamerlid Fred Teeven wordt als getuige opgeroepen in het proces in hoger beroep tegen Willem Holleeder. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald.

Voormalig officier van justitie Teeven, enkele jaren geleden nog actief betrokken in het grootscheepse onderzoek naar Holleeder, moet opheldering verschaffen over contacten die hij en andere opsporingsambtenaren hebben gehad met enkele getuigen.

Het gaat daarbij om drie anonieme getuigen, van wie er twee niet langer anoniem zijn: Thomas van der Bijl (in april 2006 geliquideerd in zijn café De Hallen) en Maria Houtman, de weduwe van de in november 2005 geliquideerde Kees Houtman. De derde, wel anoniem gebleven getuige is getuige 'C'.

Aan de hand van het getuigenverhoor van Teeven willen de advocaten van Holleeder onder meer controleren of de getuigen in kwestie door justitie toezeggingen zijn gedaan in ruil voor hun, voor Holleeder belastende verklaringen. Ook willen de raadslieden het naadje van de kous weten over gesprekken die met deze getuigen gezamenlijk zouden zijn gevoerd. Dergelijke gesprekken zouden van invloed kunnen zijn geweest op de inhoud van hun verklaringen.

Zowel Thomas van der Bijl als Kees Houtman was in de periode direct voorafgaand aan hun gewelddadige dood in gesprek met politie en justitie, waarbij beiden het nodige ten nadele van Holleeder hebben gezegd. Houtman geldt als een van de afpersingsslachtoffers van Holleeder en enkele medeverdachten. De moorden op Houtman en Van der Bijl maken deel uit van het dossier-Passage, dat momenteel in het grote liquidatieproces door de rechtbank in Amsterdam wordt behandeld. In dat proces is Holleeder geen verdachte.

Het gerechtshof wees vrijdag een aantal verzoeken van Holleeder en zijn advocaten af. Zij wilden onder meer opnamen van diverse gesprekken, gevoerd door onder anderen Willem Endstra (geliquideerd in 2004), ter zitting laten afspelen. Uit die gesprekken blijkt volgens de advocaten dat niet Willem Holleeder maar John Mieremet de afperser van Endstra is geweest. Ook Mieremet leeft niet meer. Hij werd in 2005 in Thailand geliquideerd. Schriftelijke weergaven van de gesprekken mogen van het hof wel in het dossier worden gevoegd.
Het is nog onbekend wanneer het getuigenverhoor van Teeven zal plaatsvinden. (ANP)