AMSTERDAM - Directeur Richard van der Veen van de Amsterdamse Taxicentrale TCA heeft donderdag met instemming gereageerd op de plannen van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) om de taximarkt aan te pakken. Dat gemeenten meer bevoegdheden krijgen om eisen te stellen aan chauffeurs, noemde hij ''een goede zaak''.

''Op die manier kan de gemeente de taxiwereld beter in de hand krijgen'', aldus Van der Veen. Amsterdam zou chauffeurs volgens de directeur moeten verplichten om zich te verenigen in duidelijk herkenbare organisaties van minstens veertig personen.

Door alleen nog grotere organisaties toe te staan die zijn te herkennen aan bijvoorbeeld hun daklicht of de kleuren van de auto, zijn chauffeurs beter aanspreekbaar bij problemen in de branche. De hoofdstedelijke taximarkt staat ter discussie na een incident afgelopen weekeinde, waarbij de 44-jarige taxiklant Rob Sitek overleed na een ruzie met een chauffeur bij het Leidseplein.

Ook het voorstel om de tarieven weer aan te passen en de tijdsduur van de rit weer een rol te laten spelen, vindt Van der Veen een goed idee. ''Hiermee kom je de chauffeurs tegemoet. Congestie in en rond de stad moet een chauffeur gewoon in zijn tarief kunnen verwerken.''

Een groep chauffeurs van TCA bezoekt vrijdag op eigen initiatief de uitvaart van Sitek in Amsterdam. De chauffeurs zullen daar een erehaag vormen om hun steun uit te spreken voor de familie van de overledene, zo liet Van der Veen weten. (ANP)