Nieuws

Tbs met dwangverpleging voor Bülent D., die hulpverlener HVO-Querido doodde

De 41-jarige Bülent D., cliënt van zorgorganisatie HVO-Querido, krijgt conform de eis van het OM tbs met dwangverpleging. Hij stond terecht wegens doodslag van zijn hulpverlener in mei 2022. De rechtbank vindt dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is en dat de kans op herhaling groot is.

Hanneloes Pen
De deskundigen van het Pieter Baan Centrum, waar D. is onderzocht, verklaarden hem volledig ontoerekeningsvatbaar vanwege zijn eerdere agressieve gedrag bij een epileptische aanval. Beeld ANP
De deskundigen van het Pieter Baan Centrum, waar D. is onderzocht, verklaarden hem volledig ontoerekeningsvatbaar vanwege zijn eerdere agressieve gedrag bij een epileptische aanval.Beeld ANP

Het OM vond dat D. niet zomaar kan terugkeren in de maatschappij omdat de kans op recidive groot is. De rechtbank stelt vast dat hij een ziekelijke stoornis heeft, bestaande uit een vorm van epilepsie waardoor de geestvermogens tijdelijk of blijvend gestoord raken.

D., die niet zelf bij de uitspraak aanwezig was, sloeg op 9 mei 2022 zijn 65-jarige hulpverlener Joost Heinen dood tijdens het opruimen van zijn huis. D. sloeg Heinen daarbij meerdere keren hard op zijn hoofd. Tijdens een zitting verklaarde hij dat hij dat tijdens een epileptische aanval had gedaan en zich er verder niets meer van kon herinneren.

Tevreden met uitspraak

De deskundigen van het Pieter Baan Centrum, waar D. is onderzocht, verklaarden hem volledig ontoerekeningsvatbaar vanwege zijn eerdere agressieve gedrag bij een epileptische aanval (en niet vanwege zijn persoonlijkheidsproblemen). Volgens hen was niet tbs, maar een somatische behandeling nodig om gevaar op herhaling te voorkomen. Tussen de aanvallen door is D. volgens de neuroloog en psychiater van het Pieter Baan Centrum een normale man.

D., die enige tijd dakloos was en kampte met alcoholproblemen, heeft van jongs af aan angstaanvallen en sinds zijn dertiende epilepsie.

Een familielid van Heinen, dat anoniem wil blijven, is opgelucht en tevreden met de uitspraak. “Ook uit het oogpunt van de maatschappij.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden