Taxichauffeurs gaan dinsdag demonstreren tegen Uber

Taxichauffeurs uit Amsterdam en Rotterdam lijken in groten getale gehoor te geven aan de oproep om dinsdag te demonstreren in Den Haag. Zij willen een stop op het aantal taxichauffeurs in hun stad.

Beeld anp

Amsterdamse taxichauffeurs hebben plannen om dinsdag om 11.00 uur vanaf verschillende plekken in de stad in colonne naar Den Haag te rijden. Daarbij willen ze een snelheid aanhouden van 60 kilometer per uur. De organiserende rijders plaatsen continu oproepen aan de deelnemers om zich netjes te gedragen en zich niet te bezondigen aan agressie of geweld.

De afgelopen jaren zijn er vaker pogingen ondernomen om een taxiprotest van de grond te krijgen. De chauffeurs, vrijwel allemaal zelfstandig ondernemer, wilden zich tot dusverre niet laten mobiliseren, maar de laatste maanden is er een kentering gaande.

Dodelijke ongevallen
De ommekeer lijkt voor een belangrijk deel te worden veroorzaakt door recente dodelijke ongevallen waarbij Ubertaxi's betrokken waren. Volgens de chauffeurs is de maat nu vol. Ze melden zich bovendien bij bosjes aan bij FNV Zelfstandigen; om die reden wordt dinsdagavond een speciale FNV-bijeenkomst georganiseerd voor Amsterdamse chauffeurs.

De demonstratie in Den Haag komt volgens de bond 'net iets te vroeg', zegt FNV-bestuurder Minke Jansma. "Dit is echt hún actie, de chauffeurs hebben dit zelf georganiseerd. Wij steunen ze uiteraard wel op alle punten. Ook vinden wij het positief dat taxichauffeurs zich verenigen, hierdoor kunnen we een vuist maken voor een rechtvaardiger taxibeleid."

De belangrijkste eis lijkt te zijn dat er bovengrenzen worden ingevoerd voor taxi's in de grote steden. Het aantal actieve taxi's in Amsterdam is de laatste jaren hand over hand toegenomen. Volgens sommige chauffeurs zijn het er inmiddels 8000; hoe groot het aantal werkelijk is, is onduidelijk, doordat met de komst van platforms als Uber het overzicht ontbreekt.

Vakbekwaamheid
De chauffeurs eisen ook dat de overheid taxiplatform Uber verbiedt in de grote steden. Hoewel Uber geen openheid van zaken geeft over aantallen chauffeurs, lijkt het erop dat de forse toename van het aantal taxi's in de stad op het conto van het platform kan worden geschreven.

Daarnaast willen de chauffeurs dat de overheid de vakbekwaamheidseis in ere herstelt. Die werd per 1 januari 2016 afgeschaft door toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur), die tegenwoordig als wethouder verantwoordelijk is voor de taxibranche in Amsterdam.

Dijksma stelde destijds dat de theoretische eis 'te weinig toegevoegde waarde' bood voor consumenten, maar de chauffeurs stellen nu dat er door het ontbreken van deze eis te veel onkundige taxichauffeurs door de stad rijden.

60

Taxichauffeurs willen in colonne naar Den Haag, waarbij ze maximaal 60 km per uur rijden.

Acties Barcelona zijn succesvol

De Amsterdamse taxichauffeurs voelen zich gesterkt door de succesvolle protesten tegen Uber in Spanje. In Barcelona werd in januari dagenlang geprotesteerd, waarbij belangrijke wegen werden geblokkeerd.

De Catalaanse regioregering en het stadsbestuur van Barcelona namen maatregelen: een rit met Uber moet nu in de regio minimaal een kwartier van tevoren worden geboekt. In de stad Barcelona gaat binnenkort zelfs een wachttijd van een uur gelden. Madrileense chauffeurs willen dat dezelfde eisen worden gesteld in hun stad, maar de autoriteiten weigeren dat. De chauffeurs zetten er hun acties voort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden