Taxibedrijven Amsterdam stappen naar rechter

De Amsterdamse taxiorganisaties Taxistad en TAT spannen een kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam. Ze zijn het er niet mee eens dat ze verplicht zijn chauffeurs schorsingen op te leggen voor ‘kleine overtredingen, zoals bijvoorbeeld stoppen bij een volle standplaats’.

ANP
Een taxi bij het Centraal Station in Amsterdam. Beeld ANP
Een taxi bij het Centraal Station in Amsterdam.Beeld ANP

In de praktijk weigeren de organisaties de maatregelen op te leggen aan hun chauffeurs. De gemeente heeft de taxiorganisaties een last onder dwangsom van 10.000 euro opgelegd voor het niet intrekken van hun nieuwe maatregelenprotocol. Taxistad en TAT zijn nu voor een voorlopige voorziening naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag gestapt.

De organisaties vinden de sancties buitenproportioneel. Zij ergeren zich eraan dat hun chauffeurs aan allerlei regels over onder meer vakbekwaamheid moeten voldoen, terwijl dat niet geldt voor chauffeurs die rijden voor taxiorganisatie Uber. Dit heeft naar hun mening geleid tot een ongelijk speelveld.

De chauffeurs ondervinden grote concurrentie van Uberchauffeurs, die illegaal de straatmarkt bedienen,” aldus Ruud Lagerwaard, voorzitter van TAT. “Aan hen wordt door de gemeente geen strobreed in de weg gelegd. Als ze al bestraft worden, dan krijgen zij een geldboete. Onze chauffeurs raken bij overtredingen hun hele broodwinning kwijt.”

De inzet van het kort geding, dat komende vrijdag dient, is dat de organisaties niet de zware sancties hoeven op te leggen maar dat ‘redelijke straffen’ voldoende zijn.

Taxistad en TAT zijn twee van de zes taxicentrales in Amsterdam. Ze vertegenwoordigen ongeveer 1000 van de circa 6500 taxichauffeurs in de hoofdstad.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden