PlusTen Slotte

Tassen van Hester van Eeghen (1958-2021) blijven te herkennen uit duizenden

Hester van Eeghen, veelzijdig ontwerper van kleurrijke tassen, is op 62-jarige leeftijd overleden. Haar werk had altijd een bijzondere twist.

Viveka van de Vliet
Hester van Eeghen. Beeld Roy Del Vecchio
Hester van Eeghen.Beeld Roy Del Vecchio

Een ontwerp van Hester van Eeghen herkent iedere designliefhebber uit duizenden. Zij ontwikkelde een volstrekt unieke signatuur. Haar leren tassen, schoenen en accessoires zijn rijker in kleur dan een bloemenveld in de bollenstreek. Dat combineerde ze met een uitgesproken ontwerpstijl, bijzondere origami-achtige vouwtechnieken en altijd een ver­rassing zoals verborgen vakjes, een handig verstopt spiegeltje of een tas in een eenvoudige tint waar het feest van kleur juist binnenin zit.

Een typische Dutch Designer wordt ze genoemd. Haar tassen zijn niet alleen kleurrijk, vrolijk en van uitzonderlijke verfijnde kwaliteit, maar ook praktisch. Ze wist wat Nederlanders wensen: een functionele tas die in weer en wind mee kan op de fiets, waar de werkende vrouw haar pumps in kwijt kan, die opgerold en plat mee kan in de reiskoffer of die is uit te klappen tot drie onafhankelijke compartimenten.

Koninginnedag

Dat ze een telg is uit de beroemde handelsfamilie, liet ze al vroeg zien. Van Eeghen wist wat ze wilde, beschikte over een rijke ondernemersgeest en had zakelijk inzicht. Zo verkocht ze haar eerste tassen op Koninginnedag en verdiende meteen 800 gulden. Ze werd een soort minimultinational met handel van Amerika en Saoedi-Arabië tot Zuid-Korea en Australië.

Dat verkopen ging gepaard met veel gevoel voor spektakel, weet curator en tentoonstellingsmaker Nicole Uniquole. Vele jaren werkten ze samen, als de ultieme sparring­partners. “Waar Hester was, daar was activiteit. Ze leverde puur theater,” zegt Uniquole.

De winkel van Hester van Eeghen op de Hartenstraat 37 in Amsterdam. Beeld Marjolijne Perquin
De winkel van Hester van Eeghen op de Hartenstraat 37 in Amsterdam.Beeld Marjolijne Perquin

Ambachtelijk

Tijdens Meesterlijk, Uniquoles toenmalige beurs in Amsterdam, nam deelnemer Van Eeghen het echtpaar Maria en Mario mee, vakmensen bij een van de Italiaanse ambachtelijke leerbedrijven waarmee ze samenwerkte. Ter plekke vervaardigden zij een serie unieke tassen op maat voor een belangstellend publiek. Daarbij wist ze altijd de aandacht te vestigen op het belang van het vak, de vormgeving en dat de consument die een tas koopt kiest voor kwaliteit en eeuwigheidswaarde.

Haar gevoel voor theater uitte zich ook op een ander vlak. Ze schreef met ogenschijnlijk gemak toneelstukken, musicals, eenakters en liedjes, zoals voor de musical voor het lustrum van haar dispuut Lllorien van studentenvereniging ASC/AVSV). Ze toverde werkende vrouwen in een fabriek op het toneel, compleet met dansende Chinezen en een choreografie met vegende schoonmakers. Ook hier gingen vrolijkheid, fantasie en originaliteit samen met haar streven naar kwaliteit; niemand kon zomaar meedoen, kandidaten dienden serieus auditie te doen met Van Eeghen achter de piano.

Koninklijke reiskoffer

Van Eeghen wilde altijd het allerbeste en rekte dat nog verder op, en ze koos nooit de makkelijkste weg. Voor de zomer­tentoonstelling Dutch Design – huis van Oranje in Paleis Oranienbaum in 2012 ontwierp Van Eeghen een tasje voor Koningin Sophie, de eerste echtgenoot van koning Willem III. Ze vond dat iemand als Sophie eerder een reiskoffer nodig had voor haar juwelen en handschoenen, een koffer met goudleer en geheime laatjes. Het handtasje werd een koninklijk pronkstuk.

Haar kennis en ervaring hield ze niet voor zichzelf. Ze was een warm pleitbezorger van het stimuleren van het uitstervende leerambacht. Om een brug te slaan met de jonge generatie studenten riep ze in 2003 de Stichting Hester van Eeghen Leather Design Prijs in het leven. Winnaars kregen de kans daadwerkelijk een collectie op de markt te brengen.

Haar levens- en ondernemingslust kwamen tot stilstand door een zeer zeldzame ziekte, die in februari werd vastgesteld. Het bedrijf met twee winkels in Amsterdam, een internationale webshop en een groothandel wordt voortgezet zoals ze wenste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden