Talloze bedreigingen voor Akwasi na demonstratie Dam

Na zijn toespraak tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam heeft rapper Akwasi een reeks doodsbedreigingen ontvangen. Hij deelde er zaterdag enkele op zijn Instagramaccount. Volgens zijn management wordt er aangifte gedaan indien de gebruikte bewoordingen daar aanleiding toe geven.

Het Parool
Akwasi tijdens zijn speech op de Dam. Beeld Videostill
Akwasi tijdens zijn speech op de Dam.Beeld Videostill

Akwasi zei maandag in zijn toespraak op de Dam onder andere ‘op het moment dat ik een zwarte piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht’.

De opmerkingen leverden hem ter plekke applaus op, maar via social media kreeg hij veel kritiek, onder andere van PVV-leider Geert Wilders. Die twitterde: ‘Dinsdag de minister van Justitie en Veiligheid maar eens indringend vragen waarom er niks is gedaan door politie en het OM nav de onaanvaardbare geweldsoproep van #akwasi’. Daarna heeft Akwasi een stortvloed aan racistische berichten en doodsbedreigingen gekregen, zo liet hij zien op zijn Instagram-account.

Volgens het management van de rapper volgden de dreigementen op de publicatie door website Geenstijl van een kort fragment van Akwasi's speech. ‘We nemen bedreigingen serieus en zullen indien de gebruikte woorden daar aanleiding toe geven overgaan tot aangifte,’ luidt het in een verklaring aan Nu.nl.

Volgens het management besloot Akwasi tot het delen ‘van deze dreigberichten’ omdat de rapper en dichter van mening is ‘dat wij als maatschappij dit soort berichten niet normaal moeten gaan vinden’.

Fictief figuur

Akwasi’s management verklaarde afgelopen week tegenover RTL Boulevard dat de uitspraken van de rapper gezien moesten worden als ’een oproep tot verzet en niet tot geweld’. Akwasi zelf verklaarde in talkshow M dat mensen die hem kennen, weten dat hij ’geen vlieg kwaad’ zou doen en dat zwarte piet bovendien ‘een fictief figuur’ is. “We weten allemaal dat zwarte piet niet bestaat. Hoe ga ik iemand die niet bestaat pijn doen?” Desondanks raakt het personage hem naar eigen zeggen wél elk jaar. “Als ik hem zie, voelt dat als een klap in mijn gezicht.’’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden