PlusRechtbankverslag

Taghi beroept zich niet eens op zwijgrecht, hij zegt gewoon niks

Hij is bij elke zittingsdag in het Marengoproces aanwezig en zijn wrevel over de gang van zaken maakt hij duidelijk kenbaar. Maar als het op verdenkingen aankomt, zegt hoofdverdachte Ridouan Taghi niks. ‘U heeft mij de mond gesnoerd.’

Rechtbanktekening van Ridouan Taghi in de 'Bunker' tijdens een zitting in het proces Marengo.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van Ridouan Taghi in de 'Bunker' tijdens een zitting in het proces Marengo.Beeld ANP

De zitting in het Marengoproces is nog niet eens echt begonnen of er ontstaat al ergernis. Steen des aanstoots is een velletje papier dat advocaat Guy Weski aan zijn cliënt Ridouan Taghi geeft om op te schrijven. Voordat hij het overhandigt houdt Weski het in de lucht. “Het is helemaal blanco, meneer de rechter. Kijk maar.”

Met die opmerking verwijst Weski naar een dag eerder. Toen ontstond er gedoe over een papiertje dat werd doorgegeven. “Daar wil ik nog wel wat over zeggen,” zegt Ridouan Taghi.

“Nee, nee. Niet nu. Dat komt zo. Iedereen moet het kunnen horen,” zegt de rechter. Taghi: “Maar het is niet voor iedereen.”

Ondertussen is de verbinding met de zittingszaal aan de Parnassusweg, waar ook pers aanwezig is, gelegd. “Oh, ik begrijp dat iedereen het nu wel kan horen,” zegt de rechter. Meneer Taghi, wat wilde u zeggen?”

“Ik ga niks meer zeggen,” zegt Taghi nukkig. “U heeft mij de mond gesnoerd.” De rechter: “Nee, ik begon te vroeg te praten. Iedereen moet het kunnen horen, ook op andere locaties.”

Taghi: “Is goed. Heb ik weer wat geleerd.’

Rechter: “Nou, u bent nu aan de beurt.”

Taghi: “En ik pas.”

Paranormaal begaafd

Het gaat deze donderdag over de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok op 8 december 2016. Ook twee eerdere moordpogingen, waarbij bij de eerste een explosief onder de auto van Kok geplaatst was, worden donderdag behandeld. Taghi gaat inhoudelijk op geen enkele vraag in. Als de rechter vraagt of hij op de feiten wil reageren, schudt hij alleen zijn hoofd.

Zo ging het tijdens eerdere zittingsdagen ook. Als Taghi al praat gaat dat over kleinigheden, of zaken die tijdens eerdere zittingen hebben plaatsgevonden. Zo noemde hij de rechtbankvoorzitter al eens ‘paranormaal begaafd’, omdat die tijdens een zitting zou hebben gezegd dat hij kon zien dat Taghi de kroongetuige in de zaak herkende. Iets dat door Taghi met klem ontkend wordt.

Nadat de rechter ietwat stamelend had uitgelegd dat de verdachte dit fout begrepen had, beet Taghi hem toe: “Wat denk ik nu dan? Aangezien u over paranormale gaven beschikt.”

Even valt het licht in de zittingszaal uit. “Poltergeist,” zegt Taghi.

K3-dames

Wanneer de tl-balken weer aan flitsen, stelt de rechter opnieuw een vraag: “Heeft u een neef die Ayoub heet?” Dit keer reageert Taghi wel. “Ik heb honderden neven die ik niet ken.” Daarop wil de rechter weten of Taghi een neef heeft die Anouar heet. “Wil u mijn hele familiestamboom langs?”

“De reden dat ik dat vraag,” zegt de rechter, “is dat uw neef Anouar verdacht is van betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum.”

“Hij is vrijgelaten”, zegt Taghi. “Tenminste, dat heb ik uit de media. Dat hij is vrijgesproken.”

Daarop geeft het Openbaar Ministerie aan dat Anouar Taghi nog altijd verdachte is in de zaak.

“Ach, het OM zit hier zoveel leugens te verkondigen.” Taghi knikt even naar Zakaria A., de enige medeverdachte die donderdag aanwezig is. “Net zoals die jongen achter me die hier onschuldig zit. Die wordt hier een oor aangenaaid door de K3-dames.”

“Wat bedoelt u?” wil de rechter weten.

“Wat ik bedoel mag je zelf interpreteren. U heeft al antwoord toch? Ik geef u een antwoord en daar mag u een conclusie uit trekken.”

De behandeling van de zaak gaat verder. Opnieuw worden er vragen gesteld over de zaak Martin Kok. Wanneer hij het woord krijgt, beroept hij zich niet eens op zijn zwijgrecht. Taghi zegt niks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden