Amsterdam Bewaar

Taakstraf voor veroorzaker dodelijk ongeval Van Woustraat

Het dodelijk ongeval vond plaats op de Van Woustraat ter hoogte van de kruising met de Rustenburgerstraat.
Het dodelijk ongeval vond plaats op de Van Woustraat ter hoogte van de kruising met de Rustenburgerstraat. © Google Streetview

Een 25-jarige man die in 2014 een dodelijk ongeval veroorzaakte op de Van Woustraat heeft een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een taakstraf van 240 uur gekregen.

Daarmee komt de rechter hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie: een geldboete van 700 euro voor gevaarlijk rijgedrag. Volgens het OM was niet te bewijzen dat de man zich schuldig had gemaakt aan het veroorzaken van een dodelijk ongeval.

De rechtbank is het daar niet mee eens en vindt dat er voldoende en overtuigend bewijs is om de man te veroordelen.

De bestuurder, een man uit Iran zonder vaste woon- of verblijftplaats in Nederland, reed op 5 mei 2014 harder dan toegestaan op de drukke Van Woustraat. Bovendien had hij niet eens een rijbewijs en geen toestemming van de eigenaar van de auto om hierin te rijden. 

Verkeersbord
Ter hoogte van de kruising met de Rustenburgerstraat week hij met hoge snelheid uit voor een scooter en raakte vervolgens een fietser. Uiteindelijk knalde hij met zijn auto tegen een verkeersbord, dat door die klap omklapte en op het hoofd van een 48-jarige voetganger terecht kwam. Het slachtoffer overleed twee dagen later aan de gevolgen hiervan.

Tijdens het politieverhoor reageerde de Iraniër volgens de rechter wel geëmotioneerd, maar heeft hij nooit spijt betuigd aan de nabestaanden of heeft erkend dat zijn rijgedrag onverantwoord was. De rechter neemt hem dit zeer kwalijk. 

Taakstraf
Bovendien werd de man al drie keer eerder veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs. De geldboetes die hij hiervoor kreeg, hebben hem blijkbaar niet weerhouden om opnieuw in de auto te stappen en dus vindt de rechter een voorwaardelijke celstraf meer passend.

Volgens zijn advocaat verblijft de man echter op dit moment in Roemenië, waardoor het lastig zal zijn hem in de Nederlandse cel te krijgen. Hij zal daarom geen celstraf opgelegd krijgen, maar wel een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van anderhalf jaar. Ook stelt een rechter een proeftijd van twee jaar in, mocht de man opnieuw zonder rijbewijs in de auto stappen. 

Lees ook: Vol terras op de Van Woustraat zag de dood van dichtbij