Nieuws

Taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf voor Amsterdamse oud-politiechef

Oud-politiechef Ad Smit is dinsdag veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Eerder eiste het Openbaar Ministerie 9 maanden celstraf.

Het Parool
Ad Smit (links) in 2009 met toenmalig burgemeester Job Cohen. Beeld Amaury Miller
Ad Smit (links) in 2009 met toenmalig burgemeester Job Cohen.Beeld Amaury Miller

In zijn rol als topfunctionaris bij de Amsterdamse politie regelde Ad Smit jarenlang kaarten voor collega’s, bekenden en familie. Zij mochten, op kosten van de Amsterdamse politie, naar wedstrijden van Ajax of naar concerten in de Ziggo Dome.

Ook de Amsterdamse officieren van justitie Machiel Woudman en Gabriëlle Hoppenbrouwers zouden van de gunsten van Ad Smit gebruik hebben gemaakt. Woudman haalde volgens Smit kaarten bij hem thuis op vooreen risicowedstrijd van Ajax. Dit wordt ontkend door Woudman, die stelt dat hij als voetbalofficier geen kaarten nodig had omdat hij ambtshalve bij risicowedstrijden aanwezig is. Hoppenbrouwers bezocht concerten van Madonna, Beyoncé en Rihanna en heeft later gezegd dat ze dit deed om bezoekersstromen te monitoren.

De kaarten werden betaald uit het representatiebudget van het district Oost waar Smit de scepter zwaaide. Naar het oordeel van de rechtbank schoot de financiële administratie en het toezicht bij de politie tekort. Daardoor was er bij de kaarten die collega’s gebruikten onvoldoende bewijs van verduistering en oplichting. Dat gold ook voor de kaarten die Smit regelde voor een veroordeelde Ajaxhooligan met een stadionverbod. Dat feit werd door de rechter tevens gekwalificeerd als ‘werkgerelateerd’.

‘Aanzien beschadigd’

De rechtbank achtte wel bewezen dat Smit familieleden geregeld naar Ajax en naar concerten liet gaan. Daarvoor werd steevast gegeten bij Maison van den Boer. Er werd ook gegeten bij het Japanse restaurant in het Okurahotel. Ook dat gebeurde op kosten van de politie.

Smit heeft, naar oordeel van de rechter, in de uitoefening van een publieke functie misbruik van zijn positie gemaakt. “Daarmee heeft hij het aanzien van de politie beschadigd.”

Dat Smit de zaak kleiner probeerde te maken – hij noemde het ‘een enkele uitglijder’ in een carrière van 44 jaar – beoordeelde de rechter als ‘een miskenning van ernstige feiten.’ Smit kreeg in 2018 strafontslag.

De 68-jarige ex-commissaris stond ook terecht voor het vervalsen van de handtekening van zijn ex-echtgenote op twee leenovereenkomsten. Ook dat acht de rechtbank bewezen. De rechtbank woog wel mee dat hij 27 maanden op de behandeling van zijn strafzaak moest wachten. Smit werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur met drie maanden voorwaardelijk. Ook moet hij ruim 2100 euro terugbetalen aan de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden