Swissôtel op Damrak dwingt bij rechter 50 procent huurkorting af

Het Swissôtel aan het Damrak in Amsterdam Centrum krijgt voorlopig vijftig procent huurkorting. Dat heeft de rechtbank besloten in een kort geding.

Het Swissôtel aan het Damrak. Beeld Google streetview
Het Swissôtel aan het Damrak.Beeld Google streetview

Het hotel met 114 kamers en een restaurant betaalt jaarlijks ruim één miljoen euro huur en stelt dat het door de overheidsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden hard wordt geraakt. De omzet lag in de periode van maart tot en met november 2020 92 procent lager dan in dezelfde periode in 2019.

Ondanks de steun van de overheid en het ontslag van vijftien personeelsleden heeft het Swissôtel vorig jaar ruim 1,2 miljoen euro verlies geleden. Ook de financiële vooruitzichten voor 2021 zijn ‘ronduit somber’, zegt het hotel. De financiële situatie wordt daardoor ‘steeds nijpender’ en daarom wil het bedrijf vijftig procent huurkorting.

Betalingsverplichtingen

Verhuurder Dam Square vindt dat het hotel zijn financiële verplichtingen moet nakomen. Het bedrijf zegt voor meer dan 50 procent afhankelijk te zijn van de huurinkomsten van het pand dat Swissôtel huurt en bang te zijn niet meer aan de eigen betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Ook is de investeringsmaatschappij achter Swissôtel volgens Dam Square veel vermogender dan de verhuurder zelf.

Swissôtel is namelijk onderdeel van de Azure Group, een investeringsmaatschappij die in Berlijn is gevestigd. In 2004 werd Azure Group opgericht en sindsdien heeft zij meer dan 60 hotels aangekocht voor meer dan 1,5 miljard euro, is te lezen op de LinkedInpagina van het bedrijf. Ook zou uit een taxatierapport blijken dat de huur die Swissôtel jaarlijks betaalt al één miljoen euro onder de marktprijs ligt en er daardoor al huurkorting wordt gegeven. In augustus deed Swissôtel de verhuurder nog een voorstel om het pand te kopen.

Ondanks de bezwaren van Dam Square staat de rechter de huurkorting toch toe, vanwege de ‘onvoorziene omstandigheid’ (corona) die het hotelwezen hard raakt. Het 'financiële nadeel’ over de periode van 1 juni tot 1 november 2020 moet daarom door beide partijen gedeeld worden. In een bodemprocedure zal een andere rechter het taxatierapport nog eens onder de loep nemen om te kijken of Swissôtel niet al huurkorting krijgt en of de korting definitief wordt.

Hotel W

Het Swissôtel is niet het eerste Amsterdamse hotel dat huurkorting bij de rechtbank afdwingt vanwege de coronacrisis. Eerder slaagde Hotel W aan de Spuistraat daar ook al in. Achteraf bleek dat het zichzelf daarmee in de voet had geschoten. De huurkorting die het afdwong bij de rechter bleek namelijk lager te zijn dan de korting die de verhuurder eerder had aangeboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden