Nieuws

Survivalgids voor Schiphol: ‘Blijf in het hier en nu’

Wie nu aan Schiphol denkt, ziet automatisch lange rijen voor zich. Reizigers die de luchthaven gebruiken staan er uren in, en het einde van dit fenomeen lijkt nog lang niet in zicht. Ook voor de zomer wordt gevreesd voor lange wachttijden. Daarom de vraag: hoe bereid je je voor?

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Door personeelstekorten is het al wekenlang ontzettend druk op Schiphol. Op de sociale media wemelt het van foto’s en klaagzangen van reizigers die al uren in de rij staan. De drukte en chaos hebben vooral te maken met het feit dat er minder beveiligingspersoneel is dan gepland. De lange wachtrijen wekken logischerwijs veel irritatie op bij reizigers. Wat te doen?

Hoeveel uur van tevoren?

Natuurlijk zijn er de voor de hand liggende tips: check thuis online alvast in, kom op tijd en neem wat eten en drinken mee. Op zijn eigen website heeft Schiphol ook nog aanvullende aanbevelingen: trek makkelijke schoenen en lekker zittende kleding aan, neem een jas voor buiten in de rij mee en je waterflesje mag mee door de beveiliging. Hoeveel uur je van tevoren op Schiphol moet zijn, hangt echt van de vliegmaatschappij af, laat een woordvoerder desgevraagd weten. “Neem alsjeblieft contact met hen hierover op. Zij hebben zicht op bijvoorbeeld hoe laat hun balies opengaan om in te checken en je bagage af te geven.”

Wees zuinig op helden van Schiphol

Dat laatste adviseert de reisbrancheorganisatie ANVR ook. Directeur Frank Oostdam: “Kom ook weer niet te vroeg. Want dat zorgt in combinatie met de langzame doorstroom voor extra drama. En voor de kortere tripjes: neem alleen handbagage mee.” Oostdam geeft aan dat veel mensen - zeker na de pandemie - weer zo graag op reis willen dat men best welwillend is om te wachten. Hij heeft nog wel een dringende oproep aan zij die problemen veroorzaken. “Wees zuinig op de beveiligers en bagage-afhandelaars die aan het werk zijn. Ik zou zelfs willen zeggen: omarm ze juist. Voor mij zijn dat de helden van Schiphol.”

Stress is besmettelijk

De angst om je vlucht te missen maakt veel reizigers nerveus. Stress-sociologe Suzan Kuijsten heeft er een heldere kijk op. “Blijf vooral in het hier en nu. Ga vooral niet voorsorteren op ‘wat als...’. Ik wil het niet bagatelliseren hoor, want ik snap dat mensen bijvoorbeeld lang hebben gespaard voor een reis. Alleen: stress is besmettelijk, want we spiegelen elkaars gedrag. Dat zag je ook bij het hamsteren van wc-papier aan het begin van de pandemie. Maar andersom geldt ook dat positiviteit besmettelijk is. Dus trap lol met elkaar, ga in gesprek met andere reizigers. Doe spelletjes. Maak er wat van en laat jou nou het licht in de rij zijn!”

Of een ander vliegveld natuurlijk

Een andere optie is natuurlijk altijd nog het uitwijken naar een ander vliegveld. Vakantiegangers kiezen daar steeds vaker voor. “Zeker bij nieuwe boekingen geven reizigers, als dat kan, de voorkeur aan vertrek van een regionale of internationale luchthaven,” aldus reisbrancheorganisatie ANVR. Oostdam zegt dat vakantiegangers er nog niet voor kiezen om vanwege de drukte op Schiphol dan maar thuis te blijven, maar dat dit wel kan gaan gebeuren. Het uitwijken naar luchthavens als die van Rotterdam of Brussel kan volgens Oostdam ook voor een deel Schiphol ontlasten. “Maar het is een druppel op een gloeiende plaat.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden