PlusNieuws

Stukje tape op kenteken leidt scanauto om de tuin

Op verschillende plaatsen in de stad brengen zwartparkeerders de scanauto’s van de gemeente in de war door het kenteken onleesbaar te maken.

Marc Kruyswijk
Onherkenbaar gemaakte kentekenplaten zijn de afgelopen tijd stadsbreed aangetroffen, op zowel personenauto’s als op taxi’s. Beeld Marc Kruyswijk
Onherkenbaar gemaakte kentekenplaten zijn de afgelopen tijd stadsbreed aangetroffen, op zowel personenauto’s als op taxi’s.Beeld Marc Kruyswijk

Op verschillende plaatsen in de stad brengen zwartparkeerders de scanauto’s van de gemeente in de war door het kenteken onleesbaar te maken met een heel eenvoudig stukje zwarte of gele tape.

Gevolg: de scanauto’s raken in de war en er kraait geen haan naar dat er niet betaald is voor het parkeren. Het enige dat je niet moet vergeten is om het er weer af te halen op het moment dat je gaat rijden: anders zou je wel eens snel aangehouden kunnen worden.

Hoe vaak het voorkomt is niet bekend, maar zeker is dat onherkenbaar gemaakte kentekenplaten de afgelopen tijd stadsbreed zijn aangetroffen, op zowel personenauto’s als op taxi’s. Het lijkt erop dat automobilisten de truc vooral toepassen in buurten waar parkeerbeheer maar weinig langskomt. Auto’s met onleesbaar gemaakte kentekens worden vooral ’s morgen vroeg of in de loop van de avond aangetroffen, onder meer bij industrieterreinen en sportaccommodaties.

Vergaande automatisering

Het is een gevolg van de vergaande automatisering van het toezicht op betaald parkeren. Handhavers rijden met een scanauto door straten en maken volautomatisch foto’s van alle auto’s die een parkeerplek bezet houden. Bij onleesbaar gemaakte kentekens geeft het systeem een scanfout, waarop een medewerker vanuit de controlekamer soms extra onderzoek doet. Als er iets niet in de haak is, wordt er een handhaver op een scooter naar de bewuste plek gestuurd. Allemaal tijd en moeite die de efficiëntie van het proces in gevaar brengt.

De gemeente was nog niet bekend met de truc. Hoe vaak het voorkomt, kan de woordvoerder dan ook niet zeggen. “Uit een steekproef blijkt dat de kentekens in 0,2 procent, dus van 29 van de 14.908 gecontroleerde voertuigen, niet of niet volledig leesbaar waren. Het betreft in het onderzoek onbewust en bewust onleesbare kentekens.”

Volgens de woordvoerder is het afplakken van kentekens strafbaar en geeft de methode geen 100 procent garantie op het ontlopen van boetes. Vervelend is het wel: “Op dergelijke manieren kentekens minder duidelijk maken bemoeilijkt of vertraagt in ieder geval de controle op betaald parkeren door de scanauto’s omdat er aanvullend handmatige controle in de controlekamer of ter plaatse moet plaatsvinden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden