Studentenraad eist vertrek decaan na nieuwe MeToo-zaak

De Facultaire Studentenraad van de faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam eist het onmiddellijke vertrek van decaan Fred Weerman, nadat opnieuw een geval van grensoverschrijdend gedrag is uitgelekt.

Het Parool
null Beeld Koen van Weel/ANP
Beeld Koen van Weel/ANP

‘Deze casus is al het tweede, bekendgeworden geval van grensoverschrijdend gedrag waar niet tijdig bij is ingegrepen door de decaan, voor het College van Bestuur het derde geval,’ schrijft de studentenraad in een statement. Daarom draait het volgens hen niet meer alleen om het maken van verbeteringen, ‘maar ook om het nemen van verantwoordelijkheid voor het handelen’, van zowel Weerman als het College van Bestuur.

De UvA heeft een docent Franse taal en cultuur op non-actief gezet na signalen van grensoverschrijdend gedrag, zo bleek donderdag na berichtgeving van NRC. De universiteit gaf begin deze maand adviesbureau Berenschot opdracht onderzoek te doen naar de docent. In een mail naar alle studenten Frans schreef de UvA dat er ‘op basis van enkele recente vertrouwelijke signalen’ is besloten een extern onderzoek naar de docent uit te laten voeren.

Eerder geen nader onderzoek

Volgens NRC leidde een klacht van een student over de docent in 2017 tot een officiële klachtenprocedure. De klachtencommissie van de UvA oordeelde begin 2018 na hoorzittingen dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag.

Decaan Fred Weerman van de faculteit Geesteswetenschappen werd opgedragen de docent op zijn gedrag aan te spreken. Omdat er meer studenten waren met klachten over de docent, moest Weerman ook nagaan of nader onderzoek naar hem mogelijk was.

Dat onderzoek vond niet plaats, bleek donderdag uit onderzoek van NRC. Volgens de UvA waren hier geen aanknopingspunten voor. De meldingen van andere studenten bij de opleiding Frans leidden niet tot een officiële klachtenprocedure, omdat zij geen formele klacht wilden indienen. Dit kan namelijk niet anoniem.

Onvoldoende

Eerder dit jaar bleek al dat vrouwelijke UvA-studenten die klaagden over seksueel wangedrag van een docent jarenlang niet serieus werden genomen door de universiteit. Vanaf 2014 klaagden diverse studentes van de master Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed over grensoverschrijdend gedrag van een docent: hij zou zeer aanrakerig zijn en maakte seksueel getinte opmerkingen.

Doordat de klachten onvoldoende en niet centraal geregistreerd werden, zijn de meldingen van studenten uit verschillende lichtingen niet met elkaar in verband gebracht. Hierdoor zag de universiteit onvoldoende in dat er mogelijk sprake was van een structureel probleem met de betreffende docent, zo concludeerde een externe onderzoekscommissie.

Hoewel FGW-decaan Fred Weerman volgens de commissie ‘voldoende zorgvuldig’ reageerde op de kwestie, gaf hij ‘onvoldoende blijk zorg te hebben gehad voor de sociale veiligheid van de studenten’. De decaan had direct een onafhankelijk onderzoek moeten instellen, aldus de commissie. Ook had het voor de hand gelegen de docent geen onderwijstaken meer te geven.

Tiplijn

Heeft u meer info of beeldmateriaal, reageer dan via Whatsapp op de tiplijn van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden