PlusReportage

Studentenprotest op Museumplein: ‘Is aan onze mentale gezondheid gedacht?’

Vrijdagmiddag trokken circa honderd studenten naar het Museumplein om te demonstreren. Hun eis: meer fysiek onderwijs, ook in coronatijd. ‘Online onderwijs is demotiverend en iedereen snakt naar sociaal contact.’

Raounak Khaddari
Studenten tijdens een demonstratie op het Museumplein waarbij ze aandacht te vragen voor meer fysiek onderwijs.  Beeld ANP
Studenten tijdens een demonstratie op het Museumplein waarbij ze aandacht te vragen voor meer fysiek onderwijs.Beeld ANP

Op een van de rode stippen in het gras staat Mayra van der Drift (20). Ze is naar het Museumplein gekomen omdat ze het online onderwijs haar geen goed doet, vertelt ze. “Ik heb ADHD en vind het heel lastig om me thuis te concentreren. Er is geen structuur en het werkt heel demotiverend. Soms heb ik een vraag die niet iedereen in de Zoomles hoeft te horen. Dat vind ik ongemakkelijk. En ik loop achter met mijn studie en hoop maar dat ik dit jaar genoeg studiepunten haal.”

‘Geef les in lege theaters en congreszalen’

De demonstratie en bijbehorende hashtag #ikwilnaarschool is een initiatief van studenten die aandacht vragen voor de nadelen van het vanwege corona gedigitaliseerde onderwijs. Studentenbonden ASVA, SRVU en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) steunen het initiatief en hebben geholpen met het organiseren. Ze vinden dat de onderwijskwaliteit op deze manier niet gewaarborgd is en willen allemaal hetzelfde: meer fysiek onderwijs, óók in coronatijden.

“Er staan theaters, buurthuizen, poppodia en congreszalen leeg. Daar kan les worden gegeven,” zegt Maarten van Dorp, voorzitter van ASVA. In Amsterdam hebben universiteiten eerder weleens colleges verzorgd in Carré en het DeLaMar Theater. “Het kan dus wel.”

Volgens de studentenvakbond vindt nu slechts een kleine 30 procent van het onderwijs op locatie plaats. De andere ruim 70 procent van de lessen wordt online gegeven. “Studenten zitten daardoor soms weken achter elkaar elkaar thuis te kijken naar schermpjes. Dat is niet goed voor de mentale gezondheid. Het werkt demotiverend en iedereen snakt naar een beetje sociaal contact.”

Ook werkt het kansenongelijkheid in de hand. De een heeft een goeie laptop en kan alles goed vanuit huis volgen, terwijl een ander al moeite kan hebben met een online college volgen zonder dat de verbinding halverwege uitvalt, aldus Van Dorp.

De studentenbonden roepen het ministerie van Onderwijs op om fondsen beschikbaar te stellen en vragen onderwijsinstellingen om actie te ondernemen. “Zoek contact met organisaties met grote zalen.”

Magere opkomst

Het Museumplein staat niet vol. Allesbehalve zelfs. “Waarom zijn er zo armoedig weinig mensen?” vraagt een demonstrant zich hardop af als het programma een halfuur aan de gang is. Er zijn sprekers uit het onderwijs, maar ook arts en epidemioloog Dick Bijl spreekt de magere hoeveelheid studenten toe.

De organisatie heeft vanwege de coronamaatregelen opgeroepen om niet naar Amsterdam te reizen. “Om het veilig te houden voor iedereen is er voor studenten buiten Amsterdam een andere demonstratievorm gevonden,” legt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenbond, uit.

De organisatie heeft de namen van iedereen die de petitie voor meer fysiek onderwijs heeft ondertekend, vermeld op borden die tijdens het protest omhoog worden gehouden. Zo kan elke student alsnog zijn stem laten horen, zónder zich naar de hoofdstad te bewegen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Mentale gezondheid

Amine Ben Hamida (26) staat wel op het plein. Hij vindt het schandalig hoe er nu met studenten wordt omgegaan. “Ik betaal nu 2500 euro voor 50 uur les per jaar, in plaats van vier dagen per week. En los daarvan: corona doodt duizenden mensen, maar het gaat als we zo doorgaan ten koste van de mentale gezondheid van studenten. Alleen maar online onderwijs vraagt enorm veel van jongeren. Is er wel aan onze mentale gezondheid gedacht?”

De bonden benadrukken dat ze begrijpen dat het voor iedereen nu even behelpen is. Ze vinden echter ook dat vanuit het ministerie en de onderwijsinstellingen moeite moet worden gedaan om wat wél mogelijk is voor elkaar te krijgen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Begrip van minister

Nog voor demonstratie van start ging, liet onderwijsminister Ingrid van Engelshoven weten dat ze de wens van de studenten begrijpt. Volgens Van Engelshoven wordt er in overleg met instellingen en gemeenten ‘met man en macht’ gezocht naar plekken waar dat kan. “Maar dat is wel even heel ingewikkeld.”

In Amsterdam deed D66-gemeenteraadslid Ilana Rooderkerk woensdag een voorstel in de gemeenteraad om te onderzoeken of leegstaande kantoren van de gemeente en openbare gebouwen ingezet kunnen worden om studenten die niet goed thuis kunnen studeren aan een rustige studieplek te helpen. Ze wil benadrukken dat studenten niet vergeten worden. Burgemeester Halsema zegde toe hiermee aan de slag te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden