PlusPortretten

Studenten vinden nauwelijks stageplekken: ‘Ik maak me zorgen over mijn toekomst’

Veel studenten hebben moeite met het vinden van een stageplek. Bedrijven hebben te weinig werk te bieden of kunnen geen veilige plek bieden vanwege de 1,5 metermaatregelen. Dat kost stagezoekers niet alleen tijd en frustratie, maar ook geld.

Floor Meijs
Gavin Karsters: ‘Ik heb 25 sollicitaties verstuurd.’ Beeld Jakob van Vliet
Gavin Karsters: ‘Ik heb 25 sollicitaties verstuurd.’Beeld Jakob van Vliet

De coronacrisis zorgt voor een structureel tekort aan stageplaatsen. Het is geen uitzondering dat studenten tientallen bedrijven benaderen, maar de ene afwijzing na de andere krijgen, of ze ontvangen helemaal geen antwoord. CNV Vakmensen en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) krijgen hier veel meldingen over binnen.

Volgens ISO-voorzitter Dahran Çoban loopt het tekort steeds verder op, wat zorgt voor veel stress onder studenten. “Want ze vissen met z’n allen in een veel te kleine vijver. Veel studenten moeten concessies doen in hun stagekeuze, missen relevante werkervaring en lopen in veel gevallen studievertraging op.” Een maand extra studeren kost een uitwonende student al snel 1000 euro, aan collegegeld, boodschappen en huur.

Eerder al bleek dat één op de vijf mbo-studenten studievertraging oploopt door de coronacrisis. Maar ook studenten op het hbo of de universiteit moeten vaak verplicht stage lopen als onderdeel van hun opleiding.

Branche is bepalend

Niet alle studenten ervaren problemen bij het vinden van een stage. “Het ligt aan de branche waarin de student aan de slag wil,” zegt Hans Bijlsma, senior communicatieadviseur aan het ROC van Amsterdam. “Zo hebben studenten van onze bakkersopleiding helemaal geen probleem om een stage te vinden, omdat de bakkers zo goed draaien. Maar in de toerismesector of de horeca is het nu bijvoorbeeld een stuk moeilijker om aan de bak te komen.”

Gavin Karsters (20) uit Amstelveen is derdejaars student Biomedische wetenschappen aan de UvA.
“Om mijn bachelor dit studiejaar te kunnen afronden, moet ik in maart 2021 stage lopen. In juni stuurde ik mijn eerste sollicitatie uit. Ik dacht: vanwege corona wordt het vast moeilijk, dus ik begin vroeg. Het bedrijf dat ik benaderde liet weten dat ze niks konden beloven vanwege de onvoorspelbaarheid van het virus. Normaal gesproken is dat bedrijf een van de grootste stageleveranciers voor mijn opleiding, maar nu hadden ze het hele jaar een stop op studentstages omdat ze maar 30 procent van hun labcapaciteit kunnen benutten. Ik heb nu zo’n 25 sollicitaties verstuurd, waarop ik of geen antwoord heb gekregen, of ze laten me weten dat ze me wel hadden willen aannemen, maar dat het door corona niet mogelijk is. Dat is heel demotiverend. Als alternatief komt mijn opleiding met inhousestages: met een groepje studenten doe je dan onderzoek op de UvA. Het is beter dan niets, maar bij een baan in de wetenschap kijken ze vooral naar je ervaring bij bedrijven. Daarom maak ik me wel zorgen over mijn toekomst.”

Leticia Kerstel (24) uit Amsterdam-Oost is tweedejaars student Gastvrouw aan het ROC van Amsterdam.
“Mijn eerste stage liep ik bij een hotel, en ik zou daar ook mijn tweede stage gaan lopen. Doordat de horeca sloot ging dat niet door en moest ik iets anders zoeken. Ik heb super veel hotels en restaurants benaderd, maar dat leverde niets op. Dat vond ik heel jammer. Normaal gesproken werk ik vier dagen in de praktijk. Toen die werkdagen wegvielen, had ik geen motivatie meer. Gelukkig kwam mijn school samen met de Gemeente Amsterdam met een oplossing. Iedereen van mijn opleiding die geen stage had, kon aan de slag bij de Harbour Club in Oost. Die zaak is nu toch dicht, en omstebeurt bedienen we of zijn we daar te gast. Zo kan ik toch de uren maken die ik nodig heb om examen te mogen doen. Een nadeel is dat ik normaal gesproken een stagevergoeding zou krijgen - dat is nu niet het geval. Een bijbaantje vinden is in deze tijd ook moeilijk, dus krijg ik nu een uitkering van het UWV, zodat ik toch mijn zorgverzekering en studiekosten kan betalen.”

Leticia Kerstel: ‘Ik had geen motivatie meer.’ Beeld Jakob van Vliet
Leticia Kerstel: ‘Ik had geen motivatie meer.’Beeld Jakob van Vliet

Jaimy van Rossum (21) uit Amsterdam-Oost is derdejaars student Aviation studies aan de HvA.
“Ik ben nog niet zo lang op zoek naar een stage. In de afgelopen drie weken heb ik vijf sollicitaties uitgestuurd. Het liefste ga ik aan de slag bij KLM, maar dat zou nog wel eens lastig kunnen worden, omdat veel bedrijven in de luchtvaart weinig aanbod hebben. Ook de vacaturebank van mijn opleiding is een stuk leger dan normaal. Hoewel ik een stage van een half jaar moet lopen voordat ik aan mijn vierde jaar kan beginnen, maak ik me geen zorgen. Als ik studievertraging oploop is dat vervelend, maar wetende wat er allemaal speelt in de wereld, is het ook wel logisch. Ik kan dan misschien een extra minor doen, een bijbaantje nemen of bijvoorbeeld de programmeertaal Python leren. Lukt het vinden van een stage in de luchtvaart niet, dan zal ik verder moeten kijken, bijvoorbeeld in de supply chain. Misschien is het ook wel ergens goed voor, en zie ik nu kansen bij bedrijven die ik normaal gesproken niet had gezien.”

Jaimy van Rossum: ‘Misschien is het ergens goed voor.’ Beeld Jakob van Vliet
Jaimy van Rossum: ‘Misschien is het ergens goed voor.’Beeld Jakob van Vliet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden