Amsterdam Bewaar

Studenten verkopen 'Airbnb voor fietsen' aan Amerikaans bedrijf

Cycleswap gaat vanaf heden door onder de merknaam Spinlister.
Cycleswap gaat vanaf heden door onder de merknaam Spinlister. © Spinlister

Het Amsterdamse bedrijf Cycleswap is overgenomen door de Amerikaanse marktleider Spinlister. De jonge oprichters van Cycleswap zijn positief over de kansen die deze overeenkomst biedt.

Cycleswap is een platform dat fietsverhuur tussen particulieren faciliteert, oftewel een Airbnb voor fietsen. Het werd begin 2015 gelanceerd op een universiteitscampus in Amsterdam. Daarna veroverde het bedrijf razendsnel de rest van Nederland en Europa: inmiddels is Cycleswap één van de grootste fietsdeelplatformen in ons continent. Het platform heeft een paar duizend actieve gebruikers en afgelopen jaar kwamen er 150.000 bezoekers op de website. Bovendien realiseerde het bedrijf, in samenwerking met VIVAT, de eerste officiële verzekering voor diefstal en schade bij particuliere fietsverhuur in Europa.

Cycleswap gaat nu verder onder de naam Spinlister. Dat bedrijf is wereldwijd marktleider op het gebied van peer-to-peer fietsverhuur. Het is vier jaar geleden opgericht en vandaag de dag actief in zestig landen. Spinlister verwacht door de overname meer uit peer-to-peer fietsverhuur te kunnen halen.

Roer uit handen
Ook de jonge oprichters van Cycleswap, Joran Iedema (23), David Schogt (23), Matthijs Otterloo (15), David Knap (22) en Wouter Florijn (23), zijn enthousiast. Iedema: "In het begin hadden we een beetje twijfel. Je geeft toch het roer uit handen. Maar het is een hele mooie kans om bij zo'n grote organisatie aan te sluiten: ons bereik wordt veel groter." Joran Iedema en David Knap zullen sowieso nog een jaar bij het bedrijf betrokken zijn. Zij zullen onder andere hun bedrijf overdragen en zich met marketing bezig houden.

Over het bedrag waarvoor ze overgenomen zijn kunnen ze niks loslaten, maar ze kunnen wel zeggen dat een gedeelte van het bedrag geïnvesteerd zal worden in een nieuw project. Iedema: "We hebben de smaak van het ondernemen te pakken, dus we willen zeker een andere start-up beginnen in de innovatieve sector." Wordt vervolgd.