Amsterdam Bewaar

Studenten plaatsen uit protest rode vierkanten in de stad

Een rode vierkant op Roeterseiland
Een rode vierkant op Roeterseiland © Coen Crawford

Protesterende studenten hebben op verschillende plekken in de stad rode vierkanten geplaatst. Aan de Westertoren hangt een rood doek.

Onder het mom 'Red Square Everywhere' voeren studenten in het hele land deze week actie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. In Amsterdam doen onder meer studentenvakbond Asva en protestbeweging Humanities Rally mee.

Op en rondom de universiteitscampus van de UvA op het Roeterseiland zijn op verschillende plekken rode vierkanten geplakt en gespoten. Volgens Asva-voorzitter Alba van Vliet doen veel studenten mee en worden verschillende acties gehouden.

Ook op andere locaties van de universiteit zijn rode vierkanten te vinden. Wie het doek aan de Westertoren heeft opgehangen is niet duidelijk, vermoedelijk is ook dit het werk van studenten.

De ludieke protestactie is overgewaaid uit Canada waar demonstrerende studenten in 2004 begonnen met het opplakken van vierkanten. Eerder deze week werd ook een rood doek aan de Martinitoren in Groningen opgehangen.

De actieweek dient als opmaat voor een studentendemonstratie, zaterdag in Den Haag, tegen het sociaal leenstelsel. Op vrijdag 14 december volgt een nieuwe actie waarbij studenten en docenten zullen protesteren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.