Studenten NDSM-werf zijn bang door incidenten

Studenten op de NDSM-werf voelen zich onveilig. Na een aantal incidenten, waaronder een zware mishandeling en bedreiging door een naakte man, lopen studentes met pepperspray op zak.

Hanneloes Pen en Jesper Roele
In de buurt rondom het Kraanspoor op de NDSM-werf zijn meerdere studentes lastiggevallen Beeld Marc Driessen
In de buurt rondom het Kraanspoor op de NDSM-werf zijn meerdere studentes lastiggevallenBeeld Marc Driessen

Studentes appen 's avonds en 's nachts al op de NDSM-pont naar hun medebewoners om zich op te laten halen. Veel bewoners lopen en fietsen nooit alleen naar huis en sommigen dragen pepperspray bij zich. Het afgelopen half jaar zijn meerdere studentes lastiggevallen door mannen, één studente werd zwaar mishandeld door een man toen ze 's nachts naar huis liep.

Deze maand werd een twintigjarige studente door een man lastiggevallen op de Papaverweg, een weg langs een terrein met kantoren en camperplekken die naar het studentencomplex NieuwDok (met 380 studenten) leidt. De vrouw fietste daar rond drie uur 's nachts toen een man zijn geslachtsdeel uit zijn broek haalde en drie keer met zijn fiets tegen haar aanreed. Ze wist - met het hart in de keel - de man te lossen.

Verkrachting
Eind november werd, een kleine kilometer verderop, de 21-jarige Spaanse Keila, studente ­European Studies aan de Universiteit van ­Amsterdam, zwaar mishandeld. Toen zij van de NDSM-pont kwam en over een donker stukje naar haar studentencomplex liep, zag ze twee mannen bij een stilstaande scooter staan. Een van hen pakte een stuk gereedschap en mishandelde haar. Geheel buiten zinnen sloeg hij haar minutenlang op haar benen, armen, rug, ribbenkast en in haar gezicht.

"Dit kan iedere vrouw overkomen," zei Keila. Beide vrouwen vertellen hun verhaal om andere studentes te waarschuwen voor de onveiligheid in het gebied.

Een andere studente deed deze week melding bij de politie van een verkrachting. Wat er precies is gebeurd, is niet bekend. De zaak is nog in onderzoek.

De gevoelens van onveiligheid onder de studentes zijn door haar bericht wel aangewakkerd. In de gemeenschappelijke Facebookgroep van de bewoners van NieuwDok schreef de vrouw: 'Please please please, girls don't go outside on your own. One of the guys specially said that I was a whore for being alone outside.'

Een andere bewoner reageert daarop: 'I really hope the police will finally pick this up as this is such a serious problem.'

Naar huis rennen
In de appgroep van de bewoners van NieuwDok vragen vrouwen elkaar wie kan meefietsen van de stad naar huis of wie toevallig ook op de pont staat en samen naar huis wil lopen. Camila Bonadies (21), student communicatiewetenschap aan de UvA, zit ook in die appgroep. Ze heeft zelf niet iets naars meegemaakt maar toch durft ze niet naar huis te lopen vanaf de pont, zeker niet 's avonds. "Het is hier 's avonds donker. Alleen de kant van de Hema is verlicht."

Een Duitse studente zegt dat ze een keer achtervolgd is door een man toen ze naar huis liep. "Ik ging steeds sneller lopen, maar hij ook. Daar werd ik heel bang van. Uiteindelijk ben ik gaan rennen. Nu durf ik bijna niet meer mijn huis uit in het donker."

Rechtenstudent Olaf Stork (21) doet zijn deur sinds een paar weken van binnen op slot nadat een meisje in hun Facebookgroep vertelde over een man die plots in haar kamer stond. Stork: "Ik voel me soms bang als ik een scooter zie als ik in mijn eentje in de buurt van het gebouw fiets. Als ik met mijn zusje afspreek, ga ik naar haar toe. Ik zorg dat zij hier niet laat moet fietsen."

De bewoners van het studentencomplex namen al eerder contact op met het stadsdeel Noord of er geen betere verlichting kon komen. Sinds kort houden ze ook een lijst bij van alle incidenten.

Duwo, de woningcorporatie die het complex beheert en van alle incidenten op de hoogte is, maakt zich zorgen. "Wij hebben meerdere ­malen bij de gemeente aangegeven dat er iets moet gebeuren," zegt een woordvoerder. "Er is al eerder een veiligheidsschouw geweest waarbij is aangegeven dat de verlichting onvoldoende is en op sommige plekken zelfs kapot is. We vragen hiervoor al een half jaar aandacht, maar er is niets gebeurd."

Cursus weerbaarheid
Stadsdeel Noord zegt dat er volgende week een nieuwe 'lichtschouw' komt. "We nemen deze incidenten serieus en zijn erg verontrust," aldus een woordvoerder van stadsdeel Noord. "Er wordt binnenkort een bewonersavond georganiseerd. Ook wordt extra toezicht en hand­having ingezet en zal het stadsdeel een cursus weerbaarheid voor studenten organiseren."

De politie zegt de zaak hoog op te nemen. De wijkagent zal vaker rondes lopen door het ­gebied.

Overgangsfase

Frank Wassenberg van kennis -en netwerkorganisatie Platform 31 is ­expert op het gebied van woonomgeving. "Een veilige wijk is vooral een wijk waar veel onderlinge sociale ­controle is," zegt Wassenberg.

"Het gebied bij de NDSM-pont wordt momenteel getransformeerd van werk- naar woongebied. Vroeger was het een gebied met slechts bedrijven en was er alleen tijdens kantooruren veel bedrijvigheid. Inmiddels is er ook wat horeca, maar die is na een bepaald tijdstip dicht."

De overgangsfase naar een woon­gebied zal nog een aantal jaren duren. "Als je als student honderden meters in niemandsland moet overbruggen, helpt het als er goede verlichting en toezicht is, of een ­camera meekijkt. ­Er zullen oplossingen moeten komen totdat het een woonwijk is. Als die woonwijk er eenmaal is, fiets je niet over een verlaten weg maar door een woonstraat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden