Student Hogeschool van Amsterdam moet vrijdag wel naar school

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben vrijdag gewoon les, in tegenstelling tot alle andere studenten in ons land. De hogeschool vindt het ‘niet verantwoord om het onderwijs zomaar plat te leggen’, ook al negeert het daarmee de dwingende boodschap van de Vereniging Hogescholen.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De instelling gaat vrijdagmiddag om 17.00 uur wel op slot om zo veel mogelijk over te schakelen op online onderwijs en digitaal contact. Donderdagavond laat zag de HvA geen kans meer om alle studenten en medewerkers te informeren over een onmiddellijke sluiting vrijdagochtend.

“We volgen de richtlijnen van de overheid maar nemen vrijdag nog even de tijd om met elkaar het een en ander goed te organiseren,” zegt een woordvoerder. De mededeling donderdagavond laat van de Vereniging Hogescholen om per direct de deuren te sluiten, zorgde voor een ‘duivels dilemma’.

“We zagen geen kans om alle 45.000 studenten en 5000 medewerkers op die korte termijn nog op de hoogte te brengen. Bovendien is het ook niet verantwoord om per direct alles te sluiten. Voor studenten staat vaak veel op het spel: een gesprek over bindend studieadvies, of praktijklessen waarbij je studiepunten kunt halen, het heeft allemaal gevolgen voor de toekomst van de student.”

Wel zijn alle bijeenkomsten met meer dan honderd mensen afgelast. Medewerkers mogen vandaag kijken of ze individuele gesprekken laten doorgaan of onderwijsactiviteiten aanpassen. “En bovenal moet iedereen de richtlijnen van het RIVM volgen.”

Berichtgeving College van Bestuur

Beste HvA’ers,

Zoals jullie wellicht gezien hebben, heeft het kabinet vanmiddag aangekondigd dat bijeenkomsten met meer dan 100 mensen vanaf vandaag niet door kunnen gaan in verband met het coronavirus. Daarover is iedereen vanavond geïnformeerd via coronainfo.mijnhva.nl. Later vanavond kwam tot ieders verrassing het bericht dat colleges in het hoger onderwijs helemaal geen doorgang meer zouden kunnen vinden.

De HvA acht het niet verantwoord om het onderwijs aan alle studenten zomaar plat te leggen. Daarom nemen we 1 dag de tijd om te bekijken hoe we dit – in goed overleg met elkaar - goed kunnen organiseren.

Dus: de colleges gaan morgen (vrijdag) in principe wél door (tenzij meer dan 100 mensen). Wij komen morgenmiddag met nadere informatie over het vervolg.

Met vriendelijke groet,

Huib de Jong

Voorzitter College van Bestuur

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden