Nieuws

Strengere maatregelen na incidenten tussen statushouders en studenten

Op Amsterdamse studentencomplexen waar statushouders en studenten samenwonen, hebben het afgelopen jaar ongeveer 30 incidenten plaatsgevonden.

Het Parool
Startblok Riekerhaven Beeld Google Streetview
Startblok RiekerhavenBeeld Google Streetview

Het gaat om meldingen zoals overlast, diefstal, insluiping en grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwelijke bewoners. Ook is er een aantal suïcidepogingen bekend. Dat meldt het college in een brief aan de gemeenteraad.

Naar schatting waren bij 25 incidenten statushouders betrokken. Hoe de cijfers zich verhouden tot die van reguliere studentencomplexen is volgens het college onduidelijk, daarover is geen informatie beschikbaar.

Alcoholgebruik

Bij de gemelde incidenten valt er geregeld een verband te leggen met overmatig alcoholgebruik, verschillende leefstijlen en persoonlijke problemen. De statushouders zijn vaak eenzaam.

De gemeente wil de problemen aanpakken door extra maatregelen te nemen. Zo worden camera’s opgehangen en de verlichting bij de ingangen verbeterd.

Statushouders die voor overlast zorgen moeten sneller worden begeleid en statushouders die vrouwen hebben lastig gevallen moeten direct worden aangesproken, indien nodig in aanwezigheid van de politie.

Integratie

Verslavingsinstituut Jellinek is gevraagd om onderzoek te doen naar drugs- en alcoholgebruik onder statushouders.

Sinds 2016 zijn ongeveer 1100 woningen voor statushouders gerealiseerd, zoals in Startblok Riekerhaven in Nieuw-West, Spark Village in Oost en Startblok Elzenhagen in Noord. Het samenwoonproject, ontwikkeld door woningcorporaties De Key en Eigen Haard, moet de integratie bevorderen.

Zo heeft elke gang een ‘gangmaker’ die ervoor zorgt dat iedereen gekoppeld wordt aan een andere bewoner, zodat door uitwisselen van kennis elke bewoner een goede start kan maken in Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden