Nieuws

Strengere handhaving pleziervaart Amstelveen: ‘Volume en snelheid gaan hier omhoog’

De gemeente Amstelveen gaat op de Amstel strenger handhaven op overlast die veroorzaakt wordt door de pleziervaart. ‘Net als in Amsterdam gelden er in Amstelveen ook vaarregels,’ zegt wethouder Herbert Raat (Handhaving).

Amstelveen gaat nu ook zelf het water op om de overlast op de Amstel tegen te gaan.  Beeld Gemeente Amstelveen
Amstelveen gaat nu ook zelf het water op om de overlast op de Amstel tegen te gaan.Beeld Gemeente Amstelveen

De overlast komt vooral door bootjes die te hard varen en waarop muziek te luid wordt afgespeeld. “Wij ontvangen op mooie dagen regelmatig klachten van inwoners die langs de Amstel wonen en overlast ervaren,” zegt handhavingswethouder Herbert Raat. “Het kan niet zo zijn dat opvarenden van plezierbootjes het volume omhoog gooien, zodra ze de Amsterdamse gemeentegrens passeren. Net als in Amsterdam gelden er in Amstelveen ook vaarregels.”

Om die vaarregels te handhaven, gaat de gemeentelijke handhaving samen met de politie vanaf nu ook regelmatig het water op met een bootje. Dat deden ze nauwelijks. En vanaf de kant is het toch moeilijker controleren, ‘want ze varen zo weg’, aldus een gemeentewoordvoerder.

Boete

Vorige week was de eerste keer dit voorjaar en er was direct ‘resultaat’: één boete voor wildplassen en vier officiële waarschuwingen voor geluidsoverlast. Verder trof handhaving verschillende aan elkaar vastgemaakte boten aan met grote groepen mensen aan boord. De bewoners waren volgens de gemeente ‘erg blij’ om de handhavingsboot te zien.

Om de vaarregels duidelijk te maken heeft de gemeente Amstelveen borden geplaats bij de grenzen met Amsterdam (ter hoogte van de Kalfjeslaan) en Uithoorn (bij de Hollandse Dijk): maximaal 9 kilometer per uur, geen versterkte muziek, geen afval achterlaten en anderhalve meter afstand. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete.

Wethouder Herbert Raat onthult het bord met vaarregels.  Beeld Gemeente Amstelveen
Wethouder Herbert Raat onthult het bord met vaarregels.Beeld Gemeente Amstelveen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden