Amsterdam Bewaar

Strenge veiligheidsmaatregelen rond proces liquidaties

Exterieur van de Bunker in Osdorp.
Exterieur van de Bunker in Osdorp. © ANP

Justitie neemt strenge veiligheidsmaatregelen rond het strafproces tegen de Amsterdammers die worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties van criminelen Chahid Yakhlaf en Eaneas Lomp.

Het Openbaar Ministerie wil koste wat kost voorkomen dat de verdachten, die ook terechtstaan voor het beramen van andere aanslagen, worden geholpen bij een ontsnapping of dat zij zelf gevaar lopen doordat criminele rivalen het op ze hebben voorzien.

Dat zei officier van justitie Aidan van Veen donderdag op een inleidende zitting in de zwaarbeveiligde 'bunker' van de rechtbank in Osdorp.

De eerste inleidende zittingen in de zaak over de liquidatie van de in Amsterdam actieve crimineel Chahid Yakhlaf, op 31 december 2015 in het Gelderse Kerkdriel, waren nog in de gewone rechtbank in Arnhem.

Benaouf A.
Op 11 oktober deed een forse groep vooral Amsterdamse criminelen vervolgens een poging Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond te bevrijden door een helikopter te kapen.

Een arrestatieteam verijdelde dat - waardbij één verdachte na een achtervolging werd doodgeschoten.

Inmiddels is een groep andere verdachten gearresteerd.

Benaouf A. wordt beschouwd als de leider van één van de kampen die binnen de Amsterdamse onderwereld een vete uitvechten.

Ook de belangrijkste verdachten van de liquidaties van Yakhlaf en Lomp en de mislukte of nooit uitgevoerde aanslagen, behoren tot die groep.

Vandaar dat het Openbaar Ministerie vreest dat ook pogingen worden gedaan hen te bevrijden - nu forse celstraffen of zelfs levenslang boven hun hoofden hangen.

Osdorp
De eerste zitting nadat de bevrijding van A. was voorkomen, op 13 oktober, was dan ook omgeven door extreme veiligheidsmaatregelen.

"Iedereen kon in de rechtbank van Arnhem zien wat dat betekende voor de openbare orde," zei Van Veen donderdag. "De verdachten moeten allemaal met speciaal vervoer worden aangevoerd. Wegen werden afgezet en er stonden mensen met machinegeweren op straat. Op klemmend verzoek van de parketpolitie in Arnhem kiezen we daarom voortaan voor andere, beter beveiligde locaties."

Alle verdachten ontkennen dat ze iets met moorden of moordpogingen van doen hebben

Van de vier verdachten wier zaken donderdag op een tussentijdse zitting werden behandeld door de Gelders rechtbank, lieten zich maar twee naar 'de bunker' in Osdorp brengen: Omar Lkhorf, die de aanslagen van afstand zou hebben aangestuurd, en Mohamed H., die op Yakhlaf zou hebben geschoten.

Alle verdachten ontkennen dat ze iets met moorden of moordpogingen van doen hebben, maar blijven in de cel.   

De zaak gaat op 5 februari verder in het zwaarbeveiligde gedeelte van de rechtbank op Schiphol.

De strafzaak over de verijdelde bevrijding van Benaouf A. is ook volop in voorbereiding. In die zaak is in januari een eerste zitting.

Lees ook: Wie is Benaouf A.?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.