Amsterdam Bewaar

Streep door afwijzing wc-bedrijf Casa Rosso

Sekstheater Casa Rosso op de Oudezijds Achterburgwal.
Sekstheater Casa Rosso op de Oudezijds Achterburgwal. © Mats van Soolingen

De gemeente moet de vergunningsaanvraag van sekstheater Casa Rosso voor een wc-bedrijf annex verkooppunt van kaartjes op de Wallen opnieuw beoordelen.

De Raad van State heeft woensdagochtend een streep getrokken door een eerdere uitspraak van de rechtbank van Amsterdam. Destijds oordeelde de rechter dat de gemeente juist had gehandeld door de vergunning te weigeren, maar de Raad van State gaat hier niet in mee.

Hypotheek
Dat de stad dwarsligt bij het verlenen van een exploitatievergunning is terug te voeren naar de financiering van grachtenpand waar Casa Rosso het toiletconcept wil uitvoeren. Op dat pand rust namelijk een hypotheek die in 2003 is afgegeven door de veroordeelde vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg.

De vermogende Paarlberg speelde een cruciale rol in de afpersing van Willem Endstra. Die maakte gedwongen zeventien miljoen euro over naar Holleeder en deed dat vooral via rekeningen van Paarlberg. Een deel van dat geld werd in naam van Paarlberg geïnvesteerd op de Amsterdamse Wallen.

Sexy Loo
Deze dubieuze geschiedenis zorgt bij de eigenaren van Casa Rosso vijftien jaar na dato nog altijd voor problemen. Zo leek het besluit van de rechtbank in februari 2017 het einde te betekenen voor het nog niet gerealiseerde wc-bedrijf.

Woensdagochtend stelde de Raad van State de eigenaren van Casa Rosso in het gelijk. Dat betekent dat de gemeente opnieuw naar de vergunningsaanvraag voor het wc-bedrijf - dat Sexy Loo zal gaan heten - moet kijken.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.