UTRECHT - Reizigers in het streekvervoer kunnen woensdag in grote delen van het land gratis gebruik maken van de streekbus.De buschauffeurs controleren de plaatsbewijzen niet en stempelen ook geen kaartjes af. Zij voeren zo actie voor een hoger loon.

De cao-onderhandelingen voor het streekvervoer liepen begin april vast. De bonden eisen 3,5 procent meer loon. De werkgevers zijn volgens hen niet met een serieus tegenbod gekomen.

Niet overal wordt actie gevoerd. In de Achterhoek vallen de buschauffeurs onder een andere cao en moet iedereen gewoon betalen. In West-Brabant moeten reizigers ook gewoon betalen voor hun reis. Bussen die wel meedoen aan de acties, zijn te herkennen aan een sticker.

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Stads- en streekvervoer hebben ook acties met gratis vervoer gepland op Hemelvaartsdag, op 5 mei en op beide pinksterdagen.

De werkgevers ramen de financiële schade van de acties op ongeveer 800.000 euro per dag. ''Dat is een grove schatting, het is onduidelijk hoeveel chauffeurs meedoen aan de acties en de opbrengsten uit strippenkaarten worden niet dagelijks bijgehouden'', aldus een woordvoerder van de vervoersbedrijven. (ANP)