Amsterdam Bewaar

Strandfeesten Bloemendaal aan Zee mogen doorgaan

Een feest bij strandtent Bloomingdale in 2013.
Een feest bij strandtent Bloomingdale in 2013. © ANP

De twee feesten die dit weekend zijn gepland bij strandclub Vroeger in Bloemendaal aan Zee mogen gewoon doorgaan. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Haarlemse rechtbank vrijdag besloten.

De gemeente Bloemendaal dreigde met een dwangsom van 50.000 euro per feest, omdat er geen vergunningen voor de feesten zijn aangevraagd. Volgens de rechter is die dwangsom onterecht: in ieder geval tot 1 juli van dit jaar mogen de feesten in de strandtent doorgaan.

Bloemendaal probeert al langer af van het imago van feeststrand af te komen en wil met een nieuw bestemmingsplan in de hand het onbeperkte aantal feesten bij de strandpaviljoens aan banden leggen.

In het nieuwe bestemmingsplan staat dat de zeven paviljoens nog maar zes gezamenlijke feesten en vier eigen feesten per jaar mogen organiseren. Daarmee moet Bloemendaal aan Zee transformeren naar 'een luxe comfortstrand voor een breed publiek'. 

Dwangsom
Vorige maand verloor de gemeente Bloemendaal ook al een rechtszaak over een dwangsom voor Beachclub Vroeger. Toen zei de rechter dat beperking van het aantal feesten nog niet meteen kon ingaan en dat er een overgangsregeling gold.

De gemeente kwam nu opnieuw met een dwangsom omdat ze 'nog steeds [vinden] dat de openbare orde en veiligheid in het geding zijn', zei wethouder Nico Heijink in het Haarlems Dagblad. De gemeente Bloemendaal kon vrijdagmiddag nog niet meteen reageren op de uitspraak. 

Afkoelperiode
De afgelopen jaren zorgden de feesten op het strand van Bloemendaal regelmatig voor problemen. Vorig jaar moest de ME ingrijpen bij het feest Sweets on the Beach. Bij Bloomingdale, een van de andere grote beachclubs, vond begin april een steekincident plaats bij een feest. Daardoor mogen er daar voorlopig helemaal geen feesten plaatsvinden.

Vanwege een 'onaanvaardbaar veiligheidsrisico' dat door de organisatie is genomen heeft burgemeester Roest een 'afkoelperiode' van 2,5 maand opgelegd.

Lees ook: Einde aan feestjes van fout geld in Bloemendaal