PlusReportage

Strand Blijburg deels onbewaakt: ‘Er zijn hier weleens mensen verdronken’

Het toezicht door lifeguards op strand Blijburg is beperkt: er is deze zomer een tekort aan vrijwilligers. Sommige bezoekers vinden dat het wel meevalt met de gevaren, anderen zeggen dat er genoeg strandwachten moeten zijn.

Marc Kruyswijk
Het strand Blijburg, waar de Reddingsbrigade kampt met een tekort aan vrijwilligers. Beeld Daphne Lucker
Het strand Blijburg, waar de Reddingsbrigade kampt met een tekort aan vrijwilligers.Beeld Daphne Lucker

Donderdagmiddag, 30 graden. Terwijl de drukte van de dag zo’n beetje aan het inpakken is en de drukte van de avond nog niet is losgebarsten, komt er een melding binnen bij de post van de Reddingsbrigade Amsterdam op Blijburg. Of de strandwachten als de wiedeweerga kunnen assisteren bij een bootje dat even verderop bij de Enneüs Heermabrug in serieuze problemen is geraakt.

De lifeguards aarzelen geen moment en zetten met hun boot onmiddellijk koers richting brug, een kleine 2,5 kilometer verderop. Er blijkt een plezierbootje met zes personen tegen een van de pijlers van de brug te zijn aangevaren. De boot was aan het zinken, opvarenden raakten te water. De Reddingsbrigade werd gevraagd te helpen met het transporteren van de mensen richting de ambulance aan de oever. Een van hen moest worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Hele dag alert

Het incident is typerend voor de klussen waarmee de leden van de Reddingsbrigade worden geconfronteerd, zegt Walter Weg, voorzitter van de Amsterdamse Reddingsbrigade. Mensen die denken dat lifeguards de hele dag maar een beetje rondlummelen op het strand, zitten ernaast. “We moeten de hele dag scherp zijn, alert op van alles en nog wat.”

Het zijn vrijwilligers, de mensen van de Reddingsbrigade, en ze kunnen het nauwelijks meer bijbenen. Te veel strand, maar vooral: te weinig vrijwilligers. Deze middag valt het nog mee: ze zijn met z’n vieren. Maar eigenlijk zou tien tot vijftien lifeguards beter zijn, zeggen ze. “We hebben niet genoeg mensen. Dat kan gevaarlijke toestanden opleveren.”

‘Een beetje overdreven’

Het is hartje zomer en niet overdreven druk op Blijburg, de zandstrook van IJburg op het strandeiland. Het zal net iets meer dan een halve kilometer strand zijn, ’s middags zijn het vooral ouders met kinderen. De meeste bezoekers lijken zich ervan bewust dat ze op een strandje met toezicht liggen te bakken. Sommige bezoekers zijn daar blij mee, anderen vinden het ‘een beetje overdreven’.

André Mast bijvoorbeeld, die met Jeremai net weer op weg is naar huis. “Het water is niet diep, als je tot de ballenlijn gaat, komt het net tot je buik. Het is fijn dat er een paar strandwachten zijn, maar tien lijkt me echt overdreven, zo druk is het hier ook weer niet.”

Gevaar zit in klein hoekje

Daar denkt Karima, die niet met haar achternaam in de krant wil, anders over. Ze is vanmiddag op het strand met haar twee kinderen en twee kinderen van haar zus. “Eén heeft een zwemdiploma, maar de andere drie zitten nog op les. Het is fijn om te weten dat er mensen zijn die meekijken. Er zijn hier in het verleden weleens mensen verdronken, het gevaar zit in een klein hoekje.”

Dat zeggen ook Sal (9) en Rosa Hoeflaak (6), die met hun oma net een ijsje hebben gegeten. Volgens Rosa kan het water zomaar ineens heel diep worden. “Dat verwacht je dan helemaal niet.” Sal denkt dat er meer strandwachten moeten komen. “Die kunnen dan met een bootje heen-en-weer varen langs het strand. Als er iets gebeurt, zijn ze er heel snel bij om mensen te helpen”

Best een eind zwemmen

Mensen verkijken zich op het water en de gevaren, zegt Weg. “IJburg aan de overkant lijkt zo dichtbij, dat is 200 meter. We hebben regelmatig dat mensen denken: daar zwem ik wel even naartoe. Om er halverwege achter te komen dat het toch best een eind zwemmen is. En vlak voor het strand is het water bijna lauw, maar verderop kan het zo maar zes graden kouder zijn. Er zijn hier weliswaar geen muien, maar we hebben hier toch ook boven- en onderstroming.”

Precies op dat moment wordt over het strand omgeroepen dat er een verdwaald kindje is komen aanwandelen bij de post van de Reddingsbrigade. En een groepje 10-jarigen krijgt net van een van de lifeguards uitleg over de hulpmiddelen die allemaal ter beschikking staan. Het is een rustige dag, maar er is meer dan genoeg te doen.

Alleen toezicht op Blijburg

Blijburg is het enige stadsstrand van Amsterdam waar lifeguards aanwezig zijn. Eerder werd ook gesproken over het plaatsen van strandwachten bij de Sloterplas, maar daar is nog niets van terechtgekomen. In augustus 2020 verdronken op één dag twee mensen bij het strand van IJburg, in 2017 verdronk een 5-jarig meisje bij de Sloterplas.

Het probleem van toezicht speelt ook in het buitenland. Onder meer in Italië, dat rijk is aan bijna 5000 kilometer strand, heeft een tekort van bijna 4000 strandwachten. Volgens de Italiaanse wet moet er van 15 mei tot en met 15 september om de 100 meter een getrainde badmeester het strand en de zee van 7.00 tot 19.00 uur in de gaten houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden