Plus

Straks weer veel bezoek in de binnenstad? Ondernemers verdeeld

Bezoekers bleven massaal weg uit de Amsterdamse binnenstad, veel meer dan in andere plaatsen in het land, bleek uit de jaarlijkse City Index. Horeca- en winkelondernemers dragen de lasten. Zij zijn verdeeld of de bezoekersaantallen weer aantrekken en of de stad dat überhaupt moet willen.

Olaf Heyblom
Een uitgestorven Nieuwmarkt. Beeld ANP
Een uitgestorven Nieuwmarkt.Beeld ANP

Sergio Segers, van Tourism Group International, noemt het vorige jaar ‘rampzalig’. “Het toerisme is het hardst getroffen en dat raakt ook de Amsterdammer: ondernemingen moeten stoppen en van tijdelijke werknemers wordt het contract niet verlengd. Het college laat ondernemers in de kou staan door bezoek te ontmoedigen, terwijl Amsterdam een stad is voor internationale en intercontinentale bezoekers.”

Segers verwacht dat de bezoekersstroom wel weer aantrekt na de crisis. “Maar dat moeten we niet gaan ontmoedigen. Nu krijgt het merendeel van de bezoekers de schuld van het onaangepaste gedrag van een klein deel, bijvoorbeeld in het Wallengebied. Dat is met goede handhaving op te lossen. Het gaat niet om de drukte, het gaat om de overlast.” Segers zal namens ondernemersvereniging Amsterdam City donderdagavond het woord voeren in het verkiezingsdebat met de fractievoorzitters in de Amsterdamse gemeenteraad, om 18.15 uur op AT5.

‘College verziekt stad’

Smallest Souvenir Shop aan de Westermarkt gaat al ten onder door de verminderde bezoekersaantallen. “Wij trekken de stekker eruit, omdat we het omzetverlies niet nog een jaar trekken,” zegt eigenaar Marga Kouw.

Zij maakte mee hoe het is om als ondernemer de eigen broek op te houden tijdens de coronacrisis. “We zijn voor 96 procent afhankelijk van het Anne Frankhuis. In de acht weken dat dat open was, hebben we welgeteld 1441 euro verdiend. Op één dag verdienden we in totaal één hele euro, dat heeft echt geen zin. De sluiting is heel erg slikken, we hadden deze winkel al twaalf jaar.”

Ook na de crisis zal het aantal bezoekers nooit meer worden zoals dat was, verwacht Kouw. “Het college verziekt de stad voor ondernemers. Eerst riepen ze: kom er maar in, en nu willen ze geen toeristen meer. En dat terwijl het aantal hotelkamers toeneemt. Dat is tegenstrijdig beleid. Het moet wel anders, maar begin eens met het aanpakken van de illegale verhuur van woningen aan toeristen.”

‘Service schiet omhoog’

Hotel TwentySeven op de Dam verwacht juist dat het drukker dan ooit wordt als de stad weer open mag. “Als we eenmaal weer volledig open mogen, wordt het booming. Ik hoop op 1 juli. Iedereen snakt naar een uitje,” vertelt manager Zulejha Sahbaz. “Wij zijn met een omzetverlies van 80 procent enorm getroffen. Maar wij mogen nog in onze handen knijpen dat het vrij druk is als we in het weekend opengaan. Ik begrijp dat met de coronasituatie de drukte in de binnenstad vorige zomer onhoudbaar was, maar we hopen niet dat er in de toekomst minder toeristen komen.”

De overlast van het massatoerisme waar de stad vanaf wil, is volgens de manager een steeds kleiner deel. “Wij bieden als een van de meeste luxe hotels van Nederland high-endtoerisme. We zien dat de stad hier al naartoe groeit: de service schiet omhoog. Bij ons worden geen vrijgezellenfeesten van Engelsen gehouden. Dat soort bezoekers zorgen toch voor de meeste overlast.”

‘Heel gezellig zonder toeristen’

Bij Café Fonteyn hebben ze afgelopen zomer kunnen proeven hoe het was, een stad met nauwelijks buitenlandse bezoekers. “En dat was heel gezellig,” zegt eigenaar Rosa Burger. “Vóór corona was het echt te druk op de Nieuwmarkt en het Wallengebied, dat voelde iedereen, ook de restaurants en cafés die afhankelijker zijn van toeristen. Dat kan anders en minder.”

Op de Nieuwmarkt bestaat al beleid om buitenlandse toeristen te ontmoedigen. “Dat betekent dat wij geen Engelse menukaart hebben, en geen shotjes of geen halve liters bier serveren. 80 procent van onze bezoekers komt uit Amsterdam. Maar dat kan niet overal, in de gebieden waar veel toeristen komen wonen nauwelijks nog mensen. Die verhouding moet beter.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden