Amsterdam Bewaar

Straffen tot ruim 13 jaar in zaak Urker drugskotter

De kotter Z181 in de haven van Lauwersoog.
De kotter Z181 in de haven van Lauwersoog. © ANP

De Amsterdamse Pakistaan Muhammed S. (31) krijgt 13,5 jaar cel voor het leiden van een drugsbende die zeker sinds 2015 cocaïne importeerde.

Op 10 juni 2017 werd in Harlingen 261 kilo onderschept in een Urker viskotter.

Compagnon Ferry B. (43) krijgt 4,5 jaar, Urker Leendert R. (51), die als tussenpersoon fungeerde, krijgt 5,5 jaar.

De rechtbank gebruikt de versleutelde PGP-berichten (Pretty Good Privacy) van de verdachten voor het bewijs. Dat is een opsteker voor justitie, omdat ook in deze zaak de advocaten fel hadden geageerd tegen het gebruik van die e-mails. Die mails gingen volgens de rechtbank duidelijk over de import van 'blokken' cocaïne.

Misdaadgeld en horloges 
De rechtbank vindt de verklaring geloofwaardig van de al eerder veroordeelde eigenaar van de in juni 2017 gebruikte Urker viskotter, Johannes N. Hij zegt dat Muhammed S. en een ander hem onder dreiging aanzetten tot de smokkel.

S. en B. worden ook veroordeeld voor het laten beschieten van de woning van een rivaal in Hippolytushoef. De rechtbank ziet dat als zeer ernstige bedreiging. S. heeft volgens de rechtbank ook misdaadgeld en horloges witgewassen.

Cocaïne in zee
Het Openbaar Ministerie is heel tevreden met de uitspraak, vooral ook vanwege het oordeel over de PGP-berichten. Zulke berichten, uit in beslag genomen computerservers, zijn de basis onder heel veel strafzaken, ook over vele liquidaties in onder meer Amsterdam en de regio Utrecht.

Justitie had een kleine veertien jaar cel voor hoofdverdachte S. geëist omdat hij volgens aanklager Koos Plooij 'een geoliede machine' aanstuurde die grote partijen cocaïne invoerde. "Ze waren een onmisbare schakel in een keten met containerschepen uit Zuid-Amerika, die cocaïne in zee gooiden die vervolgens door vissers werd opgepikt en verder Nederland werd ingevoerd."

Lees terug: Berichten in zaak Urker drugskotter laten onderhandeling zien