Nieuws

Strafeisen tot 10 jaar cel voor leden Amsterdamse drugsbende

Justitie eist celstraffen tot 10 jaar tegen zeven mannen van 37 tot 45, voornamelijk uit Amsterdam-West, voor grootschalige handel in cocaïne en andere drugs. De zaak geeft volgens een officier van justitie ‘een bijzonder inkijkje in de wereld van de verdovende middelen’.

Paul Vugts
null Beeld AFP
Beeld AFP

Ümit K. (41) hielp de recherche op weg toen hij eind 2016 paranoïde en doorgesnoven politiebureau Meer en Vaart binnenliep en vertelde dat zijn huis een ‘stash’ was bomvol drugs, geld en wapens. Tijdens twee doorzoekingen van zijn appartement aan de Osdorper Ban vond de politie vervolgens ruim 100 kilo cocaïne, ruim 8 ton aan contanten en 8 vuurwapens.

Ook vertelde K., voordat hij uit zijn drugsroes ontwaakte, dat hij ongeveer 3,5 jaar voor een organisatie werkte die in cocaïne handelde en dat hij daarvoor hij drugs ontving en afleverde. Hij zou één van ‘drie werkers’ zijn en er waren ook drie bazen. K. vreesde dat hij geliquideerd zou worden.

Vorige week vertelde K. de rechtbank een nieuw verhaal, waarin de drugs van ‘Hindoestanen’ waren, maar van dat relaas geloven de officieren van justitie niets. Wel van zijn aanvankelijke biecht.

Geoliede machine

Op camerabeelden is te zien hoe drie medeverdachten de dag voor K.’s opmerkelijke gang naar de politie grote tassen en een rolkoffer naar de woning brachten. Daarin bleken ‘vele kilo’s’ cocaïne te zitten. In het huis lag ook ‘een drugsadministratie’ die zeven maanden terugliep, tot april 2016. De bedragen op één pagina van die administratie telden al op tot 11 miljoen euro.

Afgeluisterde (telefoon)gesprekken en versleutelde maar onthulde tekstberichten gaven inzicht in ‘een goed geoliede machine’ die waarschijnlijk al jaren op volle kracht in harddrugs handelde. Niet alleen in de woning van K., maar ook in de woningen van zijn medeverdachten, vond de recherche enorme bedragen, geregeld in verborgen ruimtes, en een geldtelmachine. Van sommige verdachten zaten vingerafdrukken op bijvoorbeeld pakken geld.

Verdachte Haci E. (44) runde een kaaswinkel aan de Overtoom, maar ook daar werden volgens de recherche meer drugs dan kaas verhandeld. De vacumeermachine zou zijn gebruikt om drugs te verpakken.

De vermoede leiders van de groep ontvluchtten Nederland na K.’s gang naar de politie en leidde luxelevens in met name Dubai, Turkije, en ook in Marokko. Een hoofdverdachte ‘gaf geld uit als water’ in Dubai, aan viptafels in clubs. Hij verbleef in dure hotels en sprak met een vriend over het voornemen een Lamborghini te kopen. Zijn vrouw klaagde dat hij ‘haar maandsalaris op één avond uitgaf’.

Gepantserde Mercedes

Toen de hoofdverdachten na een jaar in Nederland terugkeerden, werden zes verdachten gearresteerd – K. zat al vast. In hun woningen lagen behalve de dikke pakken geld veelal ook dure horloges (Rolex, Audemars Piguet); de leiders reden in luxe bolides, waaronder een gepantserde Mercedes.

Het beeld dat de recherche uit de van bijnamen vergeven administratie en de onderlinge communicatie kreeg, kwam precies overeen met K.’s verhaal over de opbouw van de organisatie. Er waren leiders, koeriers en een boekhouder annex ‘bank’. Er was sprake van salaris en vakantiegeld en het ‘even door de telmachine halen’ van de ‘doekoe’.

In gesprekken ging het over ‘blokken’ (zoals kilo’s cocaïne op straat heten) die meestal tussen de 23.000 en 26.500 euro waard waren, ‘borie’ (gekookte coke), ‘pap’ (geld) en ‘stempels’ (die naar de herkomst van de drugs verwijzen). Bestellingen waren soms tot 400.000 euro per keer waard.

Hoofdverdachten bespraken dat ze een eigen fruitbedrijf zouden moeten oprichten, als dekmantel om cocaïne uit Zuid-Amerika te halen. Ze bespraken dat ze ‘deuren’ hadden in de havens van Antwerpen, La Havre (Frankrijk) en Algeciras (Zuid-Spanje).

‘Bijzonder inkijkje’

Een officier van justitie sprak maandag van ‘een bijzonder inkijkje in de wereld van de verdovende middelen’.
Ümit K. heeft inmiddels een straf van zes jaar uitgezeten en hoeft van justitie nu nog slechts een voorwaardelijke straf van één jaar te krijgen, als stok achter de deur.

Voor de andere verdachten vorderden de aanklagers 7 jaar (voor Abdessalam B., 39 jaar), 8 jaar (voor Aziz A. van 39, Fouad O. van 37 en Haci E.) en 10 jaar (voor Sinan P. van 43 en Mustafa I. van 45). De advocaten houden de komende dagen hun pleidooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden