Nieuws

Strafeis van 5 jaar tegen drugsdealer van ‘expats en ondernemers’

Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar gevangenisstraf tegen de 20-jarige Imad L. Hij wordt onder meer verdacht van het leiding geven aan een organisatie die in drugs handelt.

Laura Obdeijn
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De zaak laat volgens de officier van justitie zien wat er schuilgaat achter die paar pillen die Amsterdammers kopen om een leuke avond te hebben. Het OM houdt L. dan ook medeverantwoordelijk voor de achterkant van de stad met daarin georganiseerde criminaliteit, drugs, wapens en geweld.

Volgens de officier van justitie verkocht L. niet alleen drugs aan een groot klantenbestand dat varieerde van aan lagerwal geraakte harddrugsgebruikers tot accountants en expats. Ook zou hij van april 2018 tot en met november 2019 leiding hebben gegeven aan deze ‘geoliede machine’. Daarnaast wordt de uit Oost afkomstige L. verdacht van wapenbezit, witwassen en ‘het afranselen van een koerier’.

Het onderzoek startte in september 2018 na de politiecontrole van een Audi A6 Limousine met een Duits kenteken, waarvan L. de bestuurder was. Na de aanhouding van de auto, begon één van de andere inzittenden te rennen en gooide daarbij een tas weg met daarin, zo bleek later, een wapen. De politie hield L. en al zijn passagiers aan en nam drie telefoons in beslag voor onderzoek.

Uit berichten die daarop werden gevonden, en later opgenomen tapgesprekken, bleek dat er mogelijk een drugshandel gaande was waaraan L. kon worden gekoppeld als leider. Volgens de officier ging het hierbij niet om een toevallige samenwerking, maar een netwerk met een bestand van achthonderd unieke telefoonnummers, een breed assortiment aan drugs en gerichte reclamevoering. Een bedrijf waar afnemers hun wensen 24 uur per dag per sms konden doorgeven, waarna de bestelling binnen 20 minuten per scooter werd geleverd.

Onwaarschijnlijk

Dat L. leiding zou geven aan een goedlopende drugshandel acht zijn advocaat niet waarschijnlijk. Zijn inkomsten en bankrekening komen volgens hem helemaal niet overeen met dat scenario. In telefoongesprekken noemde L. een woning op de Zuidas die hij op het oog had, maar daar zou hij het vermogen niet voor hebben, zo betoogde zijn raadsman woensdag in de rechtszaal. “Hij woont bij zijn ouders, de Range Rover waarin hij reed is van zijn vader en de Rolex om zijn arm is nep.”

Naast de handel in drugs, leken sommige gesprekken op de in beslag genomen telefoons volgens het OM over wapens te gaan. L. wordt bovendien verdacht van de mishandeling van één van de koeriers, een jongen die hij kende van het kickboksen, jaren geleden. Die zou een ‘pak rammel’ hebben gekregen, omdat hij de handel van L. stiekem wilde overnemen. De verklaring die de jongen gaf over de littekens die hij hieraan zou hebben overgehouden, beschouwde L.’s advocaat als onvoldoende bewijs.

Hij pleitte voor jeugdstrafrecht omdat L. jong overkomt, een zeer beperkt strafblad heeft en mogelijk verstandelijk beperkt is. De officier zag daar niets in. “Uit het onderzoek blijkt juist een volwassen zakenman.” L. beriep zich tijdens de zitting grotendeels op zijn zwijgrecht, maar liet aan het einde weten een graag een studie te hervatten en zich op de toekomst wil richten.

Vier van de koeriers, die in hetzelfde onderzoek zijn aangehouden, verschijnen later voor de rechter. De uitspraak is over twee weken op 24 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden