Straf_Werk Festival verlaagt drempel voor mensen met een beperking

Een hoge bar, smalle toiletten en een overmaat aan prikkels: festivals zijn verre van toegankelijk voor mensen met een beperking. Het Amsterdamse Straf_Werk Festival (SWF) wil dat veranderen en gaat samenwerken met Handicap NL.

Roxane Soudagar
Het Straf_Werk Festival van 2019 in het Havenpark Amsterdam. Beeld Kirsten van Santen
Het Straf_Werk Festival van 2019 in het Havenpark Amsterdam.Beeld Kirsten van Santen

Heidi Oud, marketingmanager bij SWF, vertelt dat het idee vorig jaar ontstond. “Onze producent sprak een meisje tijdens een concert. Zij zei dat dit haar laatste concert was: ze zou binnenkort in een rolstoel komen te zitten. Dat zou natuurlijk geen reden moeten zijn om nooit meer naar een concert of festival te kunnen. Toen zijn we gaan uitzoeken wat we als festival kunnen doen om toegankelijker te worden.”

Handicap NL is een stichting die mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking ondersteunt. Met hun kennis en ervaring helpen ze nu SWF.

400.000 jongeren

Voor de ruim 400.000 jongeren met een beperking is het verre van vanzelfsprekend om in de zomer een festival te pakken. Denk aan bars die op stahoogte zijn gemaakt, ontoegankelijke toiletten en smalle paden.

SWF is niet het eerste festival dat zich voor dit onderwerp inzet, zegt Oud, maar het is wél het eerste dancefestival dat belooft toegankelijk te worden voor iedereen. Het eerstvolgende festival, op 14 augustus in het Havenpark in Amsterdam, wordt een pilot. Hoewel het festival al is uitverkocht, zijn er een aantal tickets opzijgezet voor mensen met een beperking. Zij kunnen zich vanaf 8 juni aanmelden.

Oud: “We zorgen bijvoorbeeld voor brede toiletgangen en we creëren een soort rustplek. Dat is een servicepunt voor mensen die medische hulp of fysieke dan wel mentale rust nodig hebben. Ook bijvoorbeeld mensen met autisme, voor wie het eventjes te veel wordt, kunnen daar terecht.”

De samenwerking met Handicap NL zal drie jaar duren. “Het is de bedoeling om al onze evenementen toegankelijk te maken, óók de indoorfeesten in het najaar. Dat wordt een uitdaging, want dan zit je vast aan bestaande locaties. En uiteindelijk hopen we natuurlijk dat alle Nederlandse festivals het voorbeeld volgen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden