Straf Douwe Bob voor bedreiging in OLVG

Zanger Douwe Bob heeft donderdag door de politierechter in Amsterdam een boete van 1500 euro opgelegd gekregen.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de rechter is bewezen dat de artiest op 2 november twee beveiligers van het ziekenhuis OLVG in Amsterdam-Oost heeft bedreigd.

Douwe Bob Posthuma, zoals zijn volledige naam luidt, had daarnaast te veel gedronken, toen hij met een Biro (brommobiel) naar het ziekenhuis reed. De veroordeling geldt ook dat feit. "Ik schaam me," aldus een berouwvolle Douwe Bob.

De 26-jarige singer-songwriter was in allerijl naar het ziekenhuis in Amsterdam-Oost gereden omdat zijn vriendin onwel was geworden. Naar eigen zeggen was hij in paniek. In het ziekenhuis kreeg hij het aan de stok met twee beveiligers, die hij heeft uitgescholden en bedreigd.

Deur op slot
De beveiligers hebben hem naar buiten gewerkt en de deur op slot gedaan, zodat hij niet meer naar binnen kon. De gealarmeerde politie hield de zanger aan. Een dag na het incident meldde Douwe Bob zich met een bos bloemen en excuses bij het ziekenhuis.

"Buitengewoon vervelende feiten," vond de officier van justitie, die een werkstraf van veertig uur en een rijverbod van vier maanden eiste. De aanklager toonde begrip voor de paniektoestand waarin de zanger verkeerde, maar vond dat hij niet in de Biro had moeten stappen. In december had Douwe Bob ook al een rijverbod, van drie maanden, gekregen wegens rijden onder invloed.

Geen andere uitweg
Volgens advocaat Juriaan de Vries heeft de paniek het gedrag van zijn cliënt bepaald, ingegeven door de fysieke toestand van zijn vriendin. "Hij beseft dat hij beter een taxi of ambulance had kunnen bellen, maar zag op dat moment geen andere uitweg.'' De raadsman pleitte ervoor de straf te beperken tot een boete.

Ook de rechter noemde de feiten 'vervelend'. Zij zag geen aanleiding een werkstraf op te leggen, onder meer omdat Douwe Bob oprecht spijt heeft betuigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden