Nieuws

Straatfeesten tijdens Pride gaan mogelijk toch door

De straatfeesten tijdens de Pride gaan waarschijnlijk toch door, na overleg tussen de organisatoren en de gemeente dinsdagochtend. Alleen een feest voor vrouwen op het Stoperaplein staat op losse schroeven.

Hans van der Beek
Feestvierende toeschouwers voorafgaand aan de botenparade in de grachten in 2019. Beeld ANP
Feestvierende toeschouwers voorafgaand aan de botenparade in de grachten in 2019.Beeld ANP

De organisatoren van straatfeesten op het Rembrandtplein, de Dam, het Beursplein, het Amstelveld, het Stoperaplein en in de Reguliersdwarsstraat hadden dinsdagochtend een online meeting met de gemeente. De gemeente kwam voor elke locatie met een preadvies: welke aanpassingen de organisatoren in hun plan moeten doorvoeren om een vergunning te krijgen.

Het grootste obstakel blijft de anderhalve meter afstand. Eenmaal op het afgesloten feestterrein geldt die coronamaatregel niet meer, maar dan moeten de duizenden bezoekers eerst door een toegangspoort waar ze zich moeten legitimeren, een toegangsbewijs en de Corona­Check-app moeten tonen en de drie coronavragen beantwoorden. In de lange rijen die dat kan veroorzaken, is anderhalve meter afstand niet te handhaven.

“Wij zetten door,” zegt Eward Koning, organisator van de Reguliersdwarsstraat, “maar het is nog geen gelopen race. Het wordt passen en meten, maar we gaan ons best doen onze aanvraag op een aantal punten aan te passen.”

Een optie is om de corona-app al meteen in het begin van de rij te controleren. Dan is anderhalve meter in de rij niet meer verplicht. Ook hoopt hij dat mondkapjes in de rij zijn toegestaan. Koning: “Dat is nog onderwerp van gesprek.”

Vrouwenfeest op het Stoperaplein

Aanstaande donderdag worden de aangepaste plannen gepresenteerd en volgende week maandag volgt nog een gesprek met de gemeente. Daarna moeten de organisatoren beslissen of ze een vergunning aanvragen.

Voor een vrouwenfeest op het Stoperaplein lijkt het doek nu al te vallen. “De gemeente is op zich welwillend,” zegt mede-organisator Marianne van der Wildt, “maar we moeten best wel veel aanpassingen doen, dus we zitten heel erg te twijfelen.”

In voorgaande jaren vielen de straatfeesten onder de paraplu van de Pride-vergunning, maar omdat dit jaar geen botenparade gehouden mag worden, is die overkoepelende vergunning vervallen, en moeten alle organisatoren een eigen vergunning indienen.

Van der Wildt: “Er zijn nu teveel dingen die we zelf op moeten pakken, zoals een veiligheidsplan, duurzaamheidsplan en een coronaplan. De tijd begint echt te dringen, en de vraag is of we het nog wel uitverkocht krijgen. We gaan het eerst nog een dag laten bezinken.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden