Storm Eunice zorgt voor drukte: 465 meldingen bij brandweer regio Amsterdam

Storm Eunice raasde afgelopen vrijdag over het land en liet haar sporen achter. De brandweer in de regio Amsterdam-Amstelland had het er druk mee. Totaal kwamen er 465 stormmeldingen binnen.

Het Parool
Medewerkers van de gemeente ruimen een omgevallen boom op aan de Reguliersgracht. Op meerdere plekken in het land richtten door storm Eunice omgewaaide bomen schade aan. Beeld ANP
Medewerkers van de gemeente ruimen een omgevallen boom op aan de Reguliersgracht. Op meerdere plekken in het land richtten door storm Eunice omgewaaide bomen schade aan.Beeld ANP

Storm Eunice denderde op volle kracht over Amsterdam en omstreken. Omgewaaide bomen, losgeraakte daken, gevel- en dakplaten en andere weggewaaide materialen: er kwamen talloze meldingen binnen. Sommigen zelfs met dodelijke afloop.

Op de Aalsmeerweg in Zuid kwam een voetganger onder een omgevallen boom terecht. Volgens ooggetuigen ging het om een vrouw, maar dit kan de brandweer niet bevestigen. In Diemen kwam op de Weesperstraat een boom op een rijdende auto terecht. De bestuurder overleed ter plekke. Op de Vrijheidslaan in Zuid overleed een fietser nadat een boom omviel.

En op IJburg in Amsterdam raakte een persoon zwaargewond door een losgeraakt zonnepaneel.

Twaalf keer zo veel meldingen

De brandweer kreeg twaalf keer zo veel meldingen binnen als op een normale dag, 465 stormgerelateerd. Bij niet alle meldingen was inzet van de brandweer nodig. Uiteindelijk werd er zeven keer vaker uitgerukt dan op een normale dag. Het toppunt van het aantal meldingen lag tussen 15.00 en 16.00 uur. De meldkamer kreeg toen extreem veel telefoontjes. Meldingen die niet direct tot een gevaarlijke situatie leidden, konden daardoor niet meteen afgehandeld worden.

De meldkamer en brandweer zijn nog tot laat in de avond bezig geweest om de nog openstaande meldingen af te handelen. Ook op zaterdagochtend kwamen er nog veel stormschademeldingen binnen.

Nog dagen, mogelijk weken, voor alle schade is opgeruimd

Gevaarlijke bomen worden zo snel mogelijk geruimd. Omgewaaide bomen die niet tot gevaar leiden zullen de komende dagen opgeruimd worden door de gemeente Amsterdam. Maar dit kan nog zeker dagen, mogelijk weken duren, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

“Er wordt met man en macht gewerkt om alles op te ruimen.” Naar verwachting zijn er in de hoofdstad honderden bomen omgewaaid door de storm.

De Amsterdamse parken blijven zeker tot zondagochtend gesloten vanwege risico’s met vallende takken en bomen die alsnog omvallen. Ook roept de gemeente op om niet naar het Amsterdamse bos te gaan tot de opruimwerkzaamheden daar zijn voltooid. Ook in de rest van de stad wordt iedereen gewaarschuwd op te passen voor loszittende takken.

Schadeclaims lopen op

Zaterdagochtend zijn er bij verzekeraar Univé al voor miljoenen euro’s aan schadeclaims ingediend. Samen met de schade die eerder deze week werd veroorzaakt door storm Dudley en meldingen van vrijdag gaat het al om zo’n 3,5 miljoen euro, schat de firma. En waarschijnlijk loopt dit bedrag nog verder op.

In het ziekenhuis rustiger dan normaal

In de ziekenhuizen viel de drukte mee. “Er waren wel wat stormgerelateerde verwondingen,” zegt een woordvoerdster van het OLVG, locatie Oost en West. Maar over het algemeen was het rustiger dan normaal. “De meeste mensen bleven natuurlijk thuis.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden