Storing bij internetknooppunt zorgde kort voor internetproblemen

Door een storing bij het belangrijkste internetknooppunt van het land, de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), hadden verschillende sites woensdagochtend te maken met verbindingsproblemen.

Gijs Verhoef
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De storing vond plaats tussen 10:20 en 10:45 uur. Allestoringen.nl kreeg in die tijd ruim 700 meldingen binnen.

Een woordvoerder van AMS-IX spreekt van een ‘vrij heftige storing’. Bijna driekwart van de sessies op het knooppunt werden onderbroken. “Waar de storing door is ontstaan, weten we nog niet. Dat moeten we uitzoeken.”

Webhoster TransIP laat op Twitter aan gebruikers weten dat sites die zij hosten tijdelijk minder bereikbaar waren. Inmiddels hebben ze de verbinding met de AMS-IX verbroken en via een ander digitaal knooppunt geleid.

Rond 10:45 uur zag AMS-IX de sessies weer terugkomen, maar het internetverkeer was in eerste instantie nog relatief laag, omdat hosters, zoals TransIP, hun verkeer voorlopig omleiden. De verwachting is dat in de loop van de dag de meeste verbindingen weer via de AMS-IX worden gestuurd.

Belangrijkste knooppunt

De AMS-IX verbindt het Nederlandse internetverkeer met de rest van de wereld. Daarnaast loopt de gegevensstroom van internetproviders via het netwerk, waarmee dit het belangrijkste internetknooppunt van Nederland en een van de grootste ter wereld is. Veel websites en internetgebruikers zijn dus afhankelijk van het Amsterdamse netwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden