Stolpersteine straks ook gemaakt in Amsterdam

Er zijn zo veel aanvragen voor persoonlijke gedenktekens voor nazislachtoffers in Nederland, dat Stolpersteine vanaf juni ook zullen worden gemaakt in Amsterdam.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

Volgens Alexander Stukenberg, bestuurder van de stichting Stolpersteine, is de wachtlijst in Amsterdam te lang. De stichting heeft nog 1700 aanvragen voor Stolpersteine te behandelen. Met de huidige productie, die op twee plekken in Duitsland plaatsvindt, duurt het jaren voor alle gedenkstenen voor de slachtoffers van de nazi’s in de stad zijn geplaatst.

“Om dit te verhelpen is een oplossing bedacht, namelijk om Stolpersteine direct in Nederland te gaan produceren,” zegt Stukenberg, die een cursus heeft gevolgd om zelf de Nederlandse productie op zich te kunnen nemen. De stenen met een messing plaatje, met daarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden gegraveerd, worden meestal in het trottoir voor de laatste zelfgekozen woning geplaatst.

Stukenberg zegt dat de laatste jaren een enorme toename is in het aantal aanvragen van nabestaanden en familieleden voor de stenen die sinds 2007 verspreid door het continent liggen als Europees monument. In Amsterdam liggen nu ongeveer 700 Stolpersteine, in Europa 75.000.

De productie gaat plaatsvinden bij het Goethe-instituut. In de tuin van het gebouw aan de Herengracht is een houten atelier neergezet. Het instituut steunt Stolpersteine ook financieel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden