Stijging zichtbaar in huisvesting statushouders

Meer mensen met een vluchtelingenstatus die urgent op zoek waren naar een woning kregen in 2018 een huis via de gemeente.

Beeld anp

De gemeente had in 2018 nog een achterstand van huisvesting voor 506 statushouders. In 2016 moesten nog 912 statushouders gehuisvest worden.

Statushouders vallen onder de noemer 'kwetsbare groepen'. 78 procent van het totaal aantal mensen dat binnen die groep valt, kreeg binnen drie maanden een woning toegewezen. Daarbij horen ook vrouwen en kinderen in 'blijfhuizen', jeugdzorgjongeren en mensen met medische of sociale problemen.

Begeleiding
In 2017 en 2018 zijn in totaal bijna duizend corporatiewoningen geleverd, zodat de kwetsbare mensen sneller kunnen doorstromen naar een woonruimte met begeleiding in de wijk. Toch zijn er nog te weinig huizen beschikbaar voor grote gezinnen en mensen die een rolstoelwoning nodig hebben.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen): "De komende jaren willen we deze lijn doorzetten en gaan we extra inzetten op preventie. Zo willen we voorkomen dat huisvestingsproblemen leiden tot ernstigere problemen en de bijbehorende zorgvraag."

Nieuwe programma
Sinds 2016 werken gemeente Amsterdam, zorgaanbieders en woningcorporaties samen aan het huisvestingsprogramma, dat eigenlijk in 2018 zou aflopen. Vanwege succes is het echter verlengd tot 2022. In het nieuwe programma wordt meer gefocust op daklozen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden