Nieuws

Stier terug op Beursplein na reparatie: ‘We gaan er goed voor zorgen’

De bronzen stier was anderhalf jaar verdwenen van zijn vertrouwde plek op het Beursplein in het centrum van Amsterdam, nadat er een poot was afgebroken. Maar sinds dinsdagochtend is het beeld terug en staat, na een reparatie, weer trots op vier hoeven.

Jesper Roele
De stier op het Beursplein is weer terug.  Beeld Euronext Amsterdam
De stier op het Beursplein is weer terug.Beeld Euronext Amsterdam

“We zijn blij dat hij weer bij ons voor de deur staat,” vertelt Marianne Aalders, woordvoerder van Euronext Amsterdam. Het beeld was anderhalf jaar van zijn plaats, nadat er bij een verplaatsing een poot afbrak en het gerepareerd moest worden. Nu de stier hersteld is, staat hij weer fier op zijn poten op het plein.

De 2500 kilogram zware stier werd in 2012 in het geheim geplaatst op initiatief van de onlangs overleden Italiaans-Amerikaans beeldend kunstenaar Arturo di Modica. 23 jaar eerder had hij ook al zonder te overleggen een grotere versie van het beeld op Wall Street in New York geplaatst. Ook daar werd het beeld oogluikend toegestaan door het stadsbestuur, nu is het niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Charging Bull of Wall Street Bull, werd na een beurscrash in 1987 op Wall Street neergezet en trekt duizenden toeristen per dag. Ook in Amsterdam is het beeld een toeristische trekpleister geworden. Het beeld staat symbool voor financieel optimisme en welvaart en moest in 2012 Europa een steuntje in de rug geven in nasleep van de bankencrisis. Veel mensen wrijven over de neus, hoorns of testikels van het beeld, omdat het (financieel) geluk zou brengen.

“In 2012 zat Nederland in een dip en met het plaatsen van de stier wilde de kunstenaar een positieve boodschap overbrengen,” aldus Aalders. “Dat de stier nu tijdens de coronacrisis terugkeert op het plein, maakt het extra speciaal. We gaan er daarom goed voor zorgen.”

De stier op het Beursplein is weer terug. Anderhalf jaar geleden brak een poot van de stier af bij een verplaatsing en moest die gerepareerd worden. Beeld Euronext Amsterdam
De stier op het Beursplein is weer terug. Anderhalf jaar geleden brak een poot van de stier af bij een verplaatsing en moest die gerepareerd worden.Beeld Euronext Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden