Stichting eist per direct bodemonderzoek vervuild Oosterpark

Stichting Herstel Oosterpark wil dat de gemeente vóór dinsdag 12.00 uur toezegt dat binnen een week gestart wordt met grond- en bodemonderzoek in het Oosterpark. De groep dreigt met een dagvaarding als de gemeente geen gehoor geeft.

Ernst Sonneveldt (vierde van links) zaterdag bij de wandeling door het Oosterpark. Beeld Jean-Pierre Jans
Ernst Sonneveldt (vierde van links) zaterdag bij de wandeling door het Oosterpark.Beeld Jean-Pierre Jans

Ernst Sonneveldt, voorzitter van de stichting, schuwt zaterdagochtend de harde woorden niet. “Als we dinsdagmiddag geen officieel bericht hebben gehad dat het onderzoek wordt toegezegd, krijgt het college van b&w van Amsterdam woensdagochtend een dagvaarding in de bus en een strafvordering aan wethouder Ivens en burgemeester Halsema.”

De Stichting Herstel Oosterpark had een wandeling georganiseerd om uitleg te geven en vragen te beantwoorden over het deze week gepresenteerde Zwartboek Verdubbeling Oosterpark: van Amsterdam tot hoteltuin. In dat rapport wordt gewezen op de slechte staat van het park na de renovatie van 2015. Er is sprake van grote bomensterfte, de waterhuishouding (met name de afwatering) is dramatisch, en de grond blijkt op verschillende plaatsen sterk verontreinigd.

De stichting vindt ook dat de gemeenteraad tekort is geschoten bij de controle van het stadsbestuur, omdat bij de renovatie vuile grond uit de onderlaag hergebruikt is voor de bovenlaag. “Die grond hadden ze moeten vernietigen,” zegt Sonneveldt.

Actie vereist

Die vervuilde grond rechtvaardigt in de ogen van Sonneveldt een eventuele dagvaarding. Uit metingen blijkt dat onmiddellijk ingrijpen een absolute noodzaak is. Bij een kinderopvang dat aan het park grenst, is de waarde aan schadelijke stoffen (zware metalen) in de grond vierenhalf keer zo hoog dan is toegestaan.

“Het gaat voornamelijk om lood. Een meter van de crèche is een waarde van 440 gemeten, terwijl 100 al gevaarlijk is,” aldus Sonneveldt. “Het gevolg is dat kinderen in de ontwikkeling van hun IQ geschaad kunnen worden. Dat komt dan tot uiting als ze twaalf jaar zijn.”

Sonneveldt voelt zich gesterkt door een mail die hij kreeg van Jacob de Boer, toxicoloog en professor aan de VU. “Hij bevestigt dat de waarden dusdanig hoog zijn dat de gemeente verplicht is om onmiddellijk bodemonderzoek te verrichten. Ja, die mail heb ik doorgestuurd naar de gemeente.”

De mail komt bovenop het zwartboek dat Sonneveldt deze week aanbood aan Femke Halsema. Ook heeft hij het hele verhaal woensdag nog eens aan wethouder Laurens Ivens (Wonen, Bouwen, Openbare Ruimte, Groen, Reiniging en Dierenwelzijn) verteld. Sonneveldt: “Die verwijst maar steeds naar Ivar Manuel, bestuurslid van Oost. Maar de verantwoordelijke portefeuillehouder voor het park is Ivens, en niet Oost.”

Geen reactie

De wandeling van zaterdagochtend was mede georganiseerd om het college en gemeenteraadsleden te informeren. Vanuit die hoek kwam uiteindelijk niemand opdagen om het verhaal van Arend Wakker, bestuurslid van de stichting, aan te horen.

Teleurstellend, vindt Sonneveldt. Hij zegt überhaupt geen reactie te hebben gekregen vanuit de gemeente over het zwartboek. “En nu zijn we het dus helemaal zat. Vandaar dat we die toezegging willen over dat grond- en bodemonderzoek. Er móet iets gebeuren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden