Nieuws

Stevige verdenkingen tegen jonge verdachten van moord Itzhak Meiri

De verdachten (22 en 16) die vastzitten in verband met de moord op zakenman Itzhak Meiri (56), gingen met het wapen ‘proefschieten’ in het Bijlmerpark. Daar is een filmpje van ontdekt, meldde de officier van justitie woensdag tijdens de pro-formazitting. En er waren nog meer stevige verdenkingen.

Het Parool
Onderzoek naar de dodelijke schietpartij in de Wieringerstraat in Amstelveen. Beeld Jean-Pierre Jans
Onderzoek naar de dodelijke schietpartij in de Wieringerstraat in Amstelveen.Beeld Jean-Pierre Jans

Uit het relaas tijdens de zitting bleek dat de officier van justitie genoeg aanwijzingen ziet om de twee verdachten (22 en 16 jaar oud) langer vast te houden. Een van hen, de 22-jarige Jesus A. werd een dag na de moord op Itzhak Meiri (56) in Amstelveen aangehouden. Twee weken later kon de 16-jarige medeverdachte in de boeien geslagen worden.

Na hun aanhouding hebben de twee verdachten nog geen woord gesproken over de gebeurtenissen van 22 december 2021, de dag waarop de 56-jarige Almeerder om het leven kwam doordat hij was neergeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen. Hij liep net het pand van zijn tandarts uit.

Tijdens de pro-formazitting kwamen een rits aan verdachte zaken voorbij. Zo hadden de twee verdachten, beiden staan terecht voor het medeplegen van moord, veelvuldig telefonisch contact met elkaar. Ze belden en stuurden berichten. Ook werd er een filmpje gevonden waarbij beide verdachten aan het ‘proefschieten’ waren met een vuurwapen in het Bijlmerpark.

Golf als vluchtwagen

Twee dagen voor de moord huurde Jesus A. een Volkswagen Golf, met die auto werd de BMW van het slachtoffer meerdere keren gevolgd. Ook werd de Golf later gebruikt als vluchtwagen. Onder de BMW van Meiri werd een baken geplaatst. De telefoon van Jesus A. was verbonden met dat baken.

Het signalement van de schutter kwam overeen met die van beide verdachten. De schutter vluchtte te voet en stapte even later in de Golf. Jesus A. werd een dag later in die wagen aangehouden. In de auto zaten dna-resten van beide personen, schotresten en de simkaart die verbonden was met het baken op de BMW.

Daar hield het bewijs volgens de officier van justitie niet op. Bij een huiszoeking bij Jesus A. werd de jas gevonden die zeer waarschijnlijk door de schutter was gedragen. Op de jas zat het dna van de 16-jarige verdachte, onder andere in de rechtermanchet en de binnenzijde van de kraag. Volgens de officier was dat een uitzonderlijke vondst.

Rapteksten over liquidatie

Na de aanhouding van de jongste verdachte werd een foto gevonden van hem met een grote hoeveelheid geld, en een afbeelding van de verdachte met een zwart vuurwapen. De verdachte schreef ook dubieuze rapteksten die mogelijk wijzen op de liquidatie.

Omdat het niet duidelijk is wie van de twee verdachten heeft geschoten, wil de officier van justitie de zaken van beide verdachten gelijktijdig behandelen. De officier benadrukt dat er op klaarlichte dag midden in een woonwijk is geschoten en dat er minderjarige getuigen zijn.

De volgende zitting is 23 juni.

Slachtoffer Itzhak Meiri was een zeer bekende in het Amsterdamse criminele milieu. Hij werd in 2008 veroordeeld tot 6,5 jaar cel voor het afpersen van Amsterdamse zakenlieden en stond al jaren op een dodenlijst. Amsterdamse zakenlieden en criminelen kenden hem als sterke arm en afperser. De recherche waarschuwde hem de laatste jaren meermaals dat hij op de nominatie stond geliquideerd te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden