Steunpakket voor dierentuinen: ook Artis doet aanvraag

Het kabinet komt met steunpakket voor dierentuinen, om dierenwelzijn en de maatschappelijke waarde van dierentuinen veilig te stellen. Ook het noodlijdende Artis maakt aanspraak op de subsidieregeling.

Raounak Khaddari
Artis is tijdens de lockdown verplicht gesloten. Beeld ANP
Artis is tijdens de lockdown verplicht gesloten.Beeld ANP

De eerste twee coronasteun- en herstelpakketten van de overheid boden voor dierentuinen onvoldoende steun, omdat er geen rekening werd gehouden met de hoge vaste lasten van dierentuinen, aldus minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Volgens Schouten lijden dierentuinen grote verliezen door de coronacrisis, terwijl ze nauwelijks kunnen bezuinigen op de hoge vaste kosten voor dierenverzorging en noodzakelijk onderhoud. “Dit levert een reëel risico op voor het dierenwelzijn en de maatschappelijke waarde van dierentuinen.”

Het kabinet heeft nu, in het derde steun- en herstelpakket, maximaal 39 miljoen toegezegd aan de dierentuinen. Het geld lag overigens al even klaar, maar de Europese Commissie moest nog toestemming geven. Dat is nu gebeurd. Dierentuinen hebben drie weken om hun aanvraag in te dienen.

Ook Artis is bezig met de aanvraag, bevestigde een woordvoerder maandag. Per dag kost het bijna 60.000 euro om Artis draaiende te houden. Door het uitblijven van inkomsten is er de komende vijf jaar een tekort van meer dan 20 miljoen euro. Dat geld is nodig voor noodzakelijk onderhoud van onder andere de 26 rijksmonumenten en voor investeringen in de dierenverblijven. “En we zijn door ons spaargeld heen,” zegt directeur Rembrandt Sutorius.

Leeuwen

Eerder werd al bekend dat Artis een kleine veertig banen moest schrappen als gevolg van de coronacrisis en dat er geen geld is voor de noodzakelijke renovatie van het aquarium. De verhuizing van drie leeuwen, die naar een dierentuin in Frankrijk zouden gaan omdat het Amsterdamse dierenpark niet de benodigde 4 miljoen euro heeft voor een nieuw leeuwenverblijf, werd gecanceld door de de Fransen. Wat er met de leeuwen gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Los van aanvraag voor staatssteun heeft de dierentuin ook een landelijke steuncampagne opgezet: #vergeetArtisniet. In twee weken leverde dat 700.000 euro op .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden