Stembiljetten even op bij meerdere Amsterdamse stembureaus

Bij verschillende stembureaus in Amsterdam waren woensdag de stembiljetten op. Volgens de gemeente gaat het om enkele locaties en werden de biljetten snel weer aangevuld. ‘Het ging veel harder dan verwacht.’

Anna Herter en Laura Obdeijn
Bij Bartack is het al de hele dag druk. Beeld Laura Obdeijn
Bij Bartack is het al de hele dag druk.Beeld Laura Obdeijn

Onder meer bij Bartack op de Postjesweg kon woensdagmiddag even niet gestemd worden, vertelt een medewerker van de bar. Van 13.45 tot 14.30 zat het lokaal zonder biljetten. De gemeente kwam kort daarna met een nieuwe lading, waarna het stemmen weer kon worden hervat.

“Het ging zo snel met die stembiljetten vanochtend,” zegt voorzitter van het stembureau Ron Beunder. “Veel harder dan verwacht. De hele dag staat er al een rij zoals deze.” Of het opraken van de biljetten kiezers heeft gekost? “Nee hoor. Ze gingen gewoon ergens anders naartoe of zeiden dat ze later terug zouden komen.”

Ook op de basisschool De Roos op het Reinier Claeszenplein in de Baarsjes kon even niet worden gestemd. Het laatste biljet van de eerste lading werd daar in de namiddag ingekleurd. Nieuwe biljetten waren toen al onderweg, waardoor kiezers slechts ‘korte tijd’ hebben moeten wachten.

Ook bij restaurant De Nieuwe KHL op de Oostelijke Eilanden zou het stemmen tijdelijk hebben stilgelegen.

Lekke band

Daarnaast waren de biljetten bijna drie kwartier op bij het Chassé Hotel in de Baarsjes. Het busje dat nieuwe biljetten moest komen brengen, had volgens de voorzitter een lekke band. “Ik doe dit al 25 jaar, maar zo druk heb ik het nog nooit gezien,” zegt hij. “Het is een raar jaar.”

Een oudere vrouw wilde al bijna helemaal niet meer gaan stemmen, toen ze hoorde dat de boel stillag bij het hotel. Haar stem kon uiteindelijk worden gered, toen bleek dat ze een poststem had meegenomen.

Enkele stembureaus

Volgens de gemeente gaat het om ‘enkele’ stembureaus waar kort geen biljetten waren. “Ze zijn allemaal weer aangevuld en in orde,” aldus een woordvoerder. De gemeente zegt nauwkeurig in de gaten te houden of er overal nog voldoende potloden, biljetten en stembussen zijn. “Waar nodig worden deze aangevuld. Als bureaus onverhoopt toch even zonder zitten, worden mensen doorverwezen naar een locatie in de buurt.”

De stembusgang gaat harder dan bij vorige parlementsverkiezingen, meldt de gemeente. Om 13.00 uur hadden al 170.000 Amsterdammers hun stem uitgebracht. In totaal zijn de afgelopen dagen 211.000 Amsterdamse biljetten ingevuld. Dat is 36 procent van het totaal aantal Amsterdamse kiesgerechtigden. In 2017 had om 13.00 uur pas 25 procent een stem uitgebracht.

Bij Basisschool de Roos werd rond 16.00 uur alweer druk gestemd. Beeld Laura Obdeijn
Bij Basisschool de Roos werd rond 16.00 uur alweer druk gestemd.Beeld Laura Obdeijn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden