PlusInterview

Steigerbouwer Timo (22) werd in Amsterdam aangesproken en loopt nu modeshows in Milaan

Gisteren paradeerde hij nog voor Armani op de Milanese catwalk, volgende week sleept hij in zijn bouwkloffie weer met zware buizen. Timo Pan werd tijdens zijn werk op straat in Amsterdam gescout en maakt nu carrière als model. ‘Ik twijfelde eerst: moet ik dit wel doen?’

Eefje Oomen
Steigerbouwer Timo Pan maakt nu carrière als model.  Beeld The Troopers
Steigerbouwer Timo Pan maakt nu carrière als model.Beeld The Troopers

Zijn collega’s in de bouw weten wel raad met Pan’s bijzondere carrièrewending. Ze doen in zijn bijzijn graag een aanstellerig catwalkloopje na, bedelen of zij niet een keer mee mogen naar een fotoshoot, en plannen hem in het werkrooster onder de naam ‘Het Modelletje’ in. “Mijn collega’s plagen me er graag mee maar da’s niet erg, want ze zijn best trots, denk ik. Mijn baas is dat zeker. Ik krijg, als ik het op tijd aangeef, altijd vrij voor een klus in het buitenland.”

Zijn collega’s zijn bovenal nog een beetje verbaasd over Pan’s lancering in de modewereld. En Timo zelf? Die noemt het ‘bizar’. Hij heeft zichzelf nooit als model gezien. Van de modewereld weet hij weinig. En om designerkleding geeft hij al helemaal niet. “Vroeger droeg ik bijna altijd een T-shirt en spijkerbroek maar dat verandert nu wel een beetje. Nu ik in dit wereldje zit, trek ik sneller een nette broek en overhemd aan.”

Fanatiek Ajaxfan

Hoe de 22-jarige Pan, die fanatiek Ajaxfan is, met zijn vriendin graag meekijkt naar Gio, en op Netflix The Last Kingdom bingt, in ‘dat wereldje’ beland is? Zijn opmerkelijke verhaal begint op 16 september 2021 als Pan bezig is met een steigerklus bij een grachtenpand, hartje Amsterdam. “Ik had net een pijp op mijn schouder gelegd toen een man vlak langs me fietste, zich omdraaide, en me strak aankeek. Ik dacht: oe, die is boos. Ik heb ‘m misschien geraakt. Ik schrok al helemaal toen hij zijn fiets keerde en terugkwam. Ik was zo bezig met het feit dat ik misschien iets fout had gedaan dat ik nauwelijks hoorde wat hij zei.’'

De fietser bleek de bekende Amsterdamse modellenscout Sjaak Pul (zie kader) te zijn die Pan voor een intakegesprek uitnodigde. Pan zou het met zijn 1.90 meter, blonde haar en blauwe ogen volgens Pul best wel eens kunnen maken. Maar Pan? Die was niet direct overtuigd. “Ik twijfelde nogal omdat ik mijn werk in de bouw heel leuk vind. Lekker buiten, grappen maken, muziekje aan. Ik ben na de havo ooit eens aan een hbo-opleiding begonnen, maar dit werk, met alle vrijheid, ligt me beter. Waarom zou ik voor iets anders gaan?”

Tekst gaat verder na de foto

Timo Pan in actie voor Armani. Beeld The Troopers
Timo Pan in actie voor Armani.Beeld The Troopers

Machomannen met harde grappen

Scout Pul overtuigde hem en voor Pan 't wist zat hij voor een eerste fotoshoot voor Emporio Armani in een vliegtuig naar Milaan. “Dat was zo’n vreemde ervaring. Ik dacht: even snel wat foto’s bij een fotograaf maken, maar ik kwam in een enorm pand terecht, waar wel zestig man bezig was met honderden outfits, licht, make-up en ik het ene na het andere kledingstuk moest passen. Hoe ik moest staan of kijken: geen idee. Gelukkig hielp de fotograaf me en ging het in de loop van de dag steeds makkelijker.’'

Inmiddels is Pan behoorlijk wat klussen in Italië, Spanje en Engeland verder en vindt-ie dat hij het best een beetje kan. “Dat Armani me nu voor de catwalk in de Fashion Week van Milaan boekt, lijkt me een goed teken toch?’' Hij begint het ook steeds leuker te vinden. “Vooral dat werken in twee werelden. In de ene wereld sta ik tussen de machomannen met hun harde grappen en in de andere tussen de artistieke figuren die úren en úren aan een outfit frutselen.”

Graag een koophuis

Hoeveel hij precies met modellenwerk verdient, wil hij liever niet zeggen, maar wel dat hij in één dag meer verdient dan in één week steigerwerk. “Dat kan dus mooi in de spaarpot. Mijn vriendin en ik willen graag een koophuis.”

Scouten van modellen op straat komt vaker voor. In 2017 werd bouwvakker Nicky Libert gefotografeerd in de Ferdinand Bolstraat en voor hij het wist kreeg hij een modellencontract aangeboden.

Modellenscout beslist ‘in 5 seconden’ of iemand hét heeft
Voor Sjaak Pul, eigenaar van het Amsterdamse bureau voor mannelijke modellen The Troopers, is het scouten van jongens als Pan dagelijkse business. “Ook als ik officieel niet aan het werk ben, kijk ik altijd om me heen: zie ik iemand met potentie?” Dat scouten betekent wel: snel handelen. “Ik moet in vijf seconden beslissen of iemand ‘het’ heeft en ik ‘m mijn visitekaartje geef. Ik kan ‘m moeilijk tien minuten aan gaan staren.”

Pul vindt de meeste modellen ‘gewoon’ op straat. “Tegenwoordig worden veel modellen via sociale media gescout maar ik ben daar niet dol op. Ik zie mensen liever in het echt dan op foto’s die bewerkt kunnen zijn.” Lang niet alle jongens staan te popelen om model te worden, vertelt Pul, die al zo’n 18 jaar in de modewereld werkt. “Meisjes willen het zelf vaak graag, maar jongens moet ik vaak uitleggen wat er precies leuk aan is. Dat je bijvoorbeeld mooie reizen kan maken.’’

Op wie de scout zijn oog laat vallen? “Het gaat niet alleen om jongens die ‘knap’ zijn; een symmetrisch gezicht en mooie kaaklijn hebben. Ze moeten ook iets aparts hebben en: de juiste werkmentaliteit. Timo is door zijn steigerwerk bijvoorbeeld al gewend vroeg op te staan en punctueel te zijn. Dat is echt een pre.” Ontdekkingen van Pul: de Belgische skater Bert de Roeck (werkte o.a. voor Prada), de Nederlands-Egyptische Mohamed Hassan (Louis Vuitton) en Djairo Mulder (Armani).

Timo Pan aan het werk als steigerbouwer. Beeld The Troopers
Timo Pan aan het werk als steigerbouwer.Beeld The Troopers

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden