PlusAchtergrond

Steeds meer illegale feesten: ‘Kans op besmetting in de AH is groter’

Illegaal feesten betekent ook dat drugsgebruik ongecontroleerd plaatsvindt. Beeld Getty Images / iStockphoto
Illegaal feesten betekent ook dat drugsgebruik ongecontroleerd plaatsvindt.Beeld Getty Images / iStockphoto

Bij gebrek aan uitgaansmogelijkheden in clubs en op festivals worden meer illegale feesten georganiseerd. ‘De kans op besmetting in de Albert Heijn is groter.’

Jari Goedegebuure

“Het was weer als vanouds,” zegt de 25-jarige ­Simon, die afgelopen weekend op een illegaal feest ‘ergens aan de rand van de stad’ was. “We waren niet met een grote groep, ik denk op het hoogtepunt met zo’n vijftig man. Heerlijk om weer te dansen op geluid van een goede box, met gelijkgestemden.”

Terwijl rondom de luidsprekers de bezoekers losgingen op de muziek, zaten anderen iets verderop te genieten op meegebrachte stoelen en kleedjes. “Ieder­een neemt zelf eten en drinken mee, het is net een grote, gezellige picknick. Vaak wordt alles met elkaar gedeeld, wat gelijk een band schept met mensen die je nog niet goed kent.”

Nachtclubs zullen nog tot zeker 1 september ­gesloten blijven en festivals zijn de hele zomer van de baan. Dus zoeken sommige jongvolwassenen hun heil in illegale feesten.

Sociaal contact

Volgens Paul van Lange, hoogleraar psycho­logie aan de Vrije Universiteit, is de sociale ­component van uitgaan belangrijk, met name voor jongeren. “Vitamine S, noem ik het wel­eens. Sociaal contact, met mensen omgaan, dat geeft energie. Jongeren zijn, meer dan volwassenen, gericht op interacties met veel verschillende mensen. Uitgaan helpt bij het maken van connecties, die vaak heel diep gaan en de basis leggen voor een langdurige vriendschap.”

De afgelopen maanden beëindigde de politie verschillende feesten in en rond de stad, onder meer in het Amsterdamse Bos en op het strand van ­IJburg. Exacte cijfers zijn er niet, maar de politie ziet wel een groeiend aantal grote groepen dat bij elkaar komt met versterkte muziek. “Ook in vergelijking met dezelfde periode een jaar ­geleden,” aldus een woordvoerder.

Over het aantal boetes kan de politie niets ­zeggen. Het gaat bij deze illegale feesten dan wel om ‘excessen’, meestal wordt toch eerst een waarschuwing gegeven.

De meeste raves onttrekken zich aan het zicht van de autoriteiten, doordat informatie alleen wordt gedeeld met een besloten groep en de feesten op afgelegen locaties worden gehouden. Ook het feest waar Kyra (27) afgelopen zaterdag was, werd niet door de politie opgemerkt.

“Er werd wel een paar keer ‘­politie!’ geroepen,” vertelt ze. “Dan zag je iedereen, poef, uit elkaar stuiven en op anderhalve meter van elkaar dansen.”

Ze voelt zich ‘wel een beetje schuldig’ tegenover de samenleving. “Maar ik heb er goed over nagedacht. Ik ga er bij een groep hoogopgeleide mensen vanuit dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt: als je klachten hebt, ga je niet.”

Kleine groep

Voor de corona-uitbraak organiseerde Rick ­regelmatig illegale feesten. “Wij zijn nu niets van plan,” zegt hij. “Normaal doen we dit om te vechten tegen de commercialisering van het uitgaansleven, maar zoals het er nu uitziet kan het de volksgezondheid in gevaar brengen. Dit is voor ons niet het juiste moment.”

“Ik vind het wel dubbel,” zegt Simon over de kans op besmetting. “Aan de ene kant begrijp ik de maatregelen heel goed, aan de andere kant hebben virologen aangegeven dat het risico in de buitenlucht klein is. Als het een groep van duizend man was geweest, had ik er anders over gedacht. Dit was zo klein, dat de kans op ­besmetting in de Albert Heijn mij groter lijkt.”

Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema is er wel ‘enig begrip’ voor de feesten. “Het is onderdeel van een breder fenomeen: we zien door heel Nederland en wereldwijd dat mensen de opgelegde beperkingen zat zijn. Maar we hebben nog steeds te maken met de noodverordening, waarin staat dat niet alles ­zomaar weer mag.”

De namen in dit verhaal zijn gefingeerd, de echte namen zijn bij de redactie bekend.

Clubs willen weer open

Pieter de Kroon, eigenaar van Chicago Social Club en voorzitter van het Overleg Amsterdamse Clubs, waarschuwt al maanden voor de wildgroei aan illegale feesten. “Wat wordt vergeten is dat mensen daar óók besmet kunnen raken. Daarom zien we het liever gereguleerd gebeuren bij ons in een veilige omgeving. Ook wat betreft drugsgebruik.”

Nachtclubs willen per 1 augustus weer open. Afgelopen woensdag boden ze daartoe een protocol aan de Tweede Kamer aan, waarin de 1,5 meterregel volgens de branche verantwoord wordt losgelaten door gebruik van het juiste ventilatiesysteem, een gezondheidscheck aan de deur, een leeftijdsgrens en een beperkte capaciteit.

Kans op besmetting is er altijd, erkent ook De Kroon. “Maar door kaartverkoop vooraf te verplichten, houden we inzichtelijk wie er aanwezig zijn. Mocht er dan toch iemand besmet raken, dan kunnen alle gasten eenvoudig worden getraceerd en kunnen ze in quarantaine. Dat ging bij een club in Zürich goed en dat kunnen wij ook.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden